16 iunie 2024
Chisinau
Editorial

O idee mirifică: ideea de a produce idei

Loading
Editorial O idee mirifică: ideea de a produce idei
O idee mirifică: ideea de a produce idei
Vocea poporului

La început era Cuvântul, și Cuvântul era cu Dumnezeu, și Cuvântul era Dumnezeu. Și, întrucât Creatorul l-a fă­cut pe om cu rațiune, cred că omului mai întâi i-au venit ide­ile, apoi i-au apărut și noțiunile, „veșmântul ființei”, a dat lucrurilor nume… De la idee au luat naștere uneltele pentru dobândirea hranei și toate celelalte, până la mașini, nave, până la zborul înalt…

Peste tot în lume, dintotdeauna, au fost prețuiți oamenii cu idei, cu inițiative. Am scris, cândva, des­pre fiul unui prieten care are trei facultăți (inclusiv una făcută la Sorbona) și cunoaște peste 10 limbi și și-a depus, într-o doară, CV-ul la MAEIE. Nu a cores­puns „criteriilor de selecție” și a ajuns funcționar la CEDO, acum este funcționar la UE. Un prieten, co­leg de promoție la USM, care a lucrat în structuri­le statului nostru, a plecat în Italia, unde și-a făcut un rost, devenind coproprietar de întreprindere, împreună cu câțiva italieni. Și acest prieten mi-a povestit că fiul său a lucrat după facultate la BNM, dar acolo nu au fost acceptate ideile lui, iar acum lucrează la o mare bancă din Franța. Conaționali de-ai noștri, care sunt cunoscători de limbi străine și doldora de idei, lucrează la instituții importante din țări europene și peste ocean.

Fostele guvernări acceptau în structurile de stat oameni loiali, aleși „pe sprânceană”, după crite­rii politice. Îmi povestea cineva un caz anecdotic. Un funcționar inteligent a elaborat un document și i l-a expediat în poșta electronică șefului de pe treapta următoare, pentru avizare. Trec câteva zile, o săptămână, două – nici o reacție. Și funcționarul îi zice superiorului: „șefu, trebuie să vă puneți viza, ca să prezentăm documentul mai-marilor”. La care „șeful” îi răspunde: „Și ce trebuie să fac? Să dau like?”…

Slavă Domnului, lucrurile s-au mai schimbat, acum sunt la guvernare tineri școliți. Am fost la mai multe evenimente organizate de CNSM și de alte struc­turi sindicale la care au participat reprezentanți ai Guvernului, ai Parlamentului și trebuie să re-cunoaștem că sunt oameni bine pregătiți, dispuși pentru dialog, cu argumente, fără bâlbe. Principalul lucru e că mergem în direcția corectă. Și, încet, în­cet, vom ajunge în marea familie europeană, în care ne vom regăsi și noi.

Aș vrea să închei cu ideea din capul textului. Dragi cititori, surori și frați sindicaliști, ușile redacției oricând sunt deschise, vă așteptăm pe toți care aveți idei și vreți să le împărtășiți colegilor. Împreună pu­tem face viața mai bună. Vă mulțumim pentru că ați fost alături de noi, ne-ați susținut, vrem să fim în continuare împreună, cât mai mulți. La acest sfârșit de an, vă doresc multă sănătate, iubire, mul­te idei (de la care v-ar putea veni și bani, pentru un trai decent), să aveți simțul umorului, fiindcă belelele oricum vor curge gârlă, dar având lucrurile de mai sus, vom putea trece mai lesne peste ele.

Să trăiți frumos și bine! La mulți ani!

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand