Președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, Igor Zubcu, a participat la Conferința internațională „Sindicate pentru lucrătorii migranți” organizată recent la Vilnius (Lituania) de Sindicatul lituanian „Solidarumas”, în cooperarecu Organizația Internațională a Muncii.
În perioada februarie-iulie 2021, sindicatul lituanian „Solidarumas” a implementat proiectul „Sindicate pentru lucrătorii migranți“. Grupul țintă al proiectului l-au constituit lucrătorii migranți care au venit în Lituania din țări terțe, în principal, din fosta URSS. Lucrători din 163 de profesii ale economiei naționale lituaniene s-au implicat activ în acest proces. De asemenea, au fost efectuate cercetări privind condițiile economice, de muncă și sociale.
În context, scopul conferinței a fost de a prezenta rezultatele proiectului, de a aprofunda cooperarea dintre sindicatul lituanian „Solidarumas” și partenerii sociali din țările Parteneriatului Estic al UE (Armenia, Belarus, Georgia, R. Moldova și Ucraina), de a face schimb de in-formații cu privire la situația de pe piața forței de muncă din țările participante și a prezenta experiența lituaniană cu referire la problemele legate de migrația forței de muncă.
În cadrul conferinței, Igor Zubcu, președintele CNSM, a subliniat rolul sindicatelor în migrația de muncă: „Una din atribuțiile principale ale sindicatelor este de a asigura respectarea drepturilor oamenilor muncii. Astfel, migranții, fiind salariați și membri de sindicat, trebuie să beneficieze de drepturi egale cu salariații din țara de origine. Rolul sindicatelor este de a cointeresa migranții să se asocieze în sindicate atât în țara noastră, cât și în țările de destinație, pentru a beneficia de o protecție adecvată”. De asemenea, Igor Zubcu a relevat necesitatea de a planifica și realiza mai multe acțiuni ce țin de stabilirea de relații de colaborare cu agențiile de control al muncii din țările de destinație a migranților; crearea unei platforme online pentru lucrătorii migranți care să ofere informații despre drepturile și garanțiile de pe piața muncii din UE și din Rusia, precum și să conțină informații despre instituțiile la care aceștia pot raporta cazurile de încălcare a drepturilor muncii; semnarea unui acord de securitate socială cu țările de destinație a migranților; crearea de locuri de muncă atractive în RM pentru stimularea întoarcerii acasă a forței de muncă migrante; implicarea instituțiilor diplomatice prin crearea unui post de atașat pentru probleme de muncă sau sociale în misiunile diplomatice și altele.
Pe parcursul conferinței, reprezentanții sindicatelor din Armenia, Belarus, Lituania, Republica Moldova și Ucraina au prezentat situația migranților pe piața forței de muncă, dar și acțiunile sindicatelor în acordarea asistenței și protecției acestei categorii de lucrători.