18 mai 2024
Chisinau
Cultura

O carte ca pâinea caldă

Loading
Cultura O carte ca pâinea caldă
O carte ca pâinea caldă

 

 

satul-de-granita

Foto: vocea.md

„Satul de graniță” – cu acest titlu a apărut cartea lui Alexandru Șchendrea, persoană meticuloasă, pe cât de sensibilă, pe atât de modestă.

 

Alexandru Șchendrea este cunoscut ca ziarist, mai puțin ca scriitor, și își iubește personajele, atât pe cele pozitive, cât și pe cele negative. El descrie meleagurile natale cu dragoste și devotament, iar sentimentul de patriotism se simte în fiecare frază. Nici când a fost înrolat în rândurile combatanților în conflictul militar de la Nistru, în calitate de ofițer, nu și-a lăsat stiloul și blocnotesul acasă. Practic, autorul îl duce de mână pe cititor în satul de baștină Medeleni (Răzoaia), un sat care din trei părți este înconjurat de râul Prut și, decenii întregi, cu două rânduri de sârmă ghimpată. Numai după ce citești cartea, îți dai bine seama de ce astfel autorul și-a numit romanul. În el sunt reflectate în profunzime adevăratele relații dintre medeleneni și soldații de la pichetul de grăniceri din localitate. Aceste relații, uneori, ceea ce se întâmpla rar de tot prin alte părți, erau bune. Într-un limbaj simplu, autorul confe­ră coloratură națională tuturor acțiunilor.

„Mircea coborî în voie cele câteva trepte ale bor-deiului de la grajdurile de cai. Se înțelesese de cu seară cu Nichita, cumnatu-său, care, de când s-a mutat aici, acesta era grăjdarul de neînlocuit al colhozului, să mai stea de vorbă, ca doi cumnați. Luase cu sine un boțde brânză de oi, câteva căciulii de usturoi, o bucată de mămăligă și un calup mare de pâine. Așa le fusese înțelegerea: el va pune zacusca, iar Nichita bă­utura”.

Redacția ziarului „Vocea poporului” îl felicită pe Ale­xandru Șchendrea cu ocazia apariției cărții și îi dorește mult succes pe tărâmul scriitoricesc.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand