La Muzeul Național de Artă al Moldovei a avut loc, pe 28 martie, ceremonia de înmânare a premiilor Ministerului Culturii pentru anul 2021, ediția a 9-a. Eveniment care i-a adus în prim plan pe cei mai importanţi creatori şi promotori ai culturii naționale.
Prezentă la eveniment, prim-ministrul Natalia Gavrilița a menționat că decernarea premiilor Ministerului Culturii este o apreciere pentru acei oameni care, în pofida presiunii acestor timpuri dificile, își dedică viața căutării unor sensuri prin care reușesc să-i aline și să-i ajute pe cei din jur. ”Oamenii culți și societățile civilizate ridică scutul artei în fața instinctului dominant de a călca pe alții pentru a avea mai mult, de a pune interesul personal în fața comunităților, de a aplica violența acolo unde nu este înțelegere. În aceste vremuri grele pentru țara noastră, în care auzim zgomotul luptelor care distrug țara vecină, o să vă rog să țineți sus acest scut, să continuați să faceți artă, pentru că aceasta este ce va rămâne”, a subliniat prim-ministrul Natalia Gavrilița.
Ministrul Culturii Sergiu Prodan a afirmat că doar un popor care are stare de spirit poate să dea naștere valorilor culturale. „Ne convingem pe exemplul vecinilor noștri că starea de spirit înseamnă de fapt reziliență, înseamnă, de fapt, reușită, inclusiv atunci când ești atacat. Starea de spirit a vecinilor noștri face inclusiv ca acest război să aibă șanse de izbândă. Investind în cultură, de fapt investim în reziliența țării. Trebuie să ne consolidăm în jurul culturii pe care o avem, să o promovăm, să o mișcăm mai departe și cu ocazia asta vreau să-i felicit și să mă închin în fața tuturor oamenilor care activează în domeniul culturii”, a subliniat ministrul Culturii, Sergiu Prodan.
Cu premiul de excelență pentru întreaga activitate a fost distins compozitorul Eugen Doga, cu premiul ”Valeriu Cupcea” în domeniul artei teatrale – Slava Sambriș, regizor-șef și director artistic la Teatrul Republican ”Luceafărul” și Dan Melnic, actor la Teatrul Național ”Mihai Eminescu”, cu premiul ”Constantin Stere” în domeniul literaturii – scriitorii Constantin Cheianu și Claudia Partole, cu premiul ”Vladimir Curbet” în domeniul coregrafiei – Alexandru Balan, artist de balet la Teatrul Național de Operă și Balet ”Maria Bieșu”, cu premiul ”Mihai Grecu” în domeniul artelor plastice – pictorița Eudochia Robu.
Premiul Artă plastică contemporană a fost obținut de artistul plastic Ghenadie Popescu, premiul ”Gavriil Musicescu” în domeniul muzicii – de flautistul Ion Negură și duetul de pianiști Anatolie Lapicus și Iurie Mahovici, premiul ”Ștefan Ciobanu” în domeniul conservării patrimoniului cultural și al muzeografiei – de Maria
Ciocanu, cercetătoare la Muzeul Na-țional de Etnografie și Istorie Naturală, premiul ”Ion Madan” în domeniul biblioteconomic și bibliografic – de Aliona Manciu, șef Serviciu Asistență Metodologică de Specialitate, BPR „D. Cantemir” din Ungheni, premiul ”Gheorghe Cincilei” în domeniul promovării imaginii culturale în mass-media – de Maria Mocanu, realizatoarea emisiunii „Dor de Izvor”, Radio Chișinău, iar premiul ”Emil Loteanu” în domeniul cinematografiei – de regizorii de film Dragoș Turea și Olga Lucovnicova.
„La momentul acesta chiar am nevoie de acest premiu. Să ştiţi că îmi trebuie, că eu nu am niciun venit decât cel din muzică şi un venit foarte important din partea spectatorilor”, a declarat maestrul Eugen Doga, prezent la ceremonia de înmânare a premiilor Ministerului Culturii.
„Faptul că ni se dă acest premiu, ne spune că e bine să continuăm să scriem cărţi bune”, a declarat Constantin Cheianu.
„Este o recompensă a unei munci de 50 de ani în aceeaşi instituţie, anul acesta împlinesc 50 de ani de muncă muzeală”, a declarat Maria Ciocanu.
„Cred că muzica este acel limbaj care nu depinde de naţionalitate, este pentru toţi şi cred că muzica e menită să aducă Pace pe Pământ”, a declarat Iurie Mahovici.
La cea de-a 9-a ediţie a Galei premiilor, Ministerul Culturii a premiat 20 de personalităţi.