3 December 2024
Chisinau
Social

„Nufărul Alb”, staţiunea unde vin să se trateze pacienţi de pe toate meridianele lumii

Loading
Social „Nufărul Alb”, staţiunea unde vin să se trateze pacienţi de pe toate meridianele lumii
„Nufărul Alb”, staţiunea unde vin să se trateze pacienţi de pe toate meridianele lumii

salina

 

Vasile Scutelnic, directorul general al Sanatoriului „Nufărul Alb” de la Cahul, activează la această instituţie deja de 32 de ani. Este Cavaler al Ordinului Republicii. De-a lungul carierei, a tratat sute de mii de oameni. Pe parcursul activităţii, a păstrat infrastructura sanatoriului, a renovat instituţia şi a construit noi edificii. Responsabilul spune că la „Nufărul Alb” se tratează şi se odihnesc anual 10-11 mii de persoane, care suferă de maladii cardiovasculare, boli ale sistemului nervos cen­tral şi periferic, maladii ale pielii, boli ginecologice, maladii gastroin­testinale, ale aparatului respirator, boli metabolice.

 

Principalul factor curativ al sanatoriului este apa minerală unică

 

„Principalul factor curativ al sanatoriu­lui este apa minerală unică, ce se deosebeşte prin componenţa sa chimică variată. Apa minerală de Cahul face parte din apele sul­furoase (H2S+HS 49-78 mg/l), slab terma­le (t0 28-290C), saline (M 69-72 g/l), cu o concentraţie mare de iod (22 mcg/l) şi brom (136 mg/l). Astfel, apa minerală din Cahul este atribuită categoriei de ape minerale gen „Maţesta”. Dar pe lângă aceasta, apa mine­rală de Cahul are un şir de proprietăţi ca­racteristice: componenţă complexă (sulfizi, iod, brom şi clorură de natriu) şi permite tratamentul unui cerc larg de pacienţi – ameliorează circulaţia sangvină în capilare, acţionează benefic asupra sistemului nervos central şi periferic, asupra glandei tiroide, regenerează cartilajul osos în osteoartroze şi osteocondroze. Îmbinată cu apa minerală potabilă „Nufărul Alb”, asigură recuperarea şi tratamentul afecţiunilor intercurente”, a specificat Vasile Scutelnic.

Vasile Scutelnic s-a referit şi la baza cu­rativ-diagnostică a sanatoriului. „Ea este prezentată de secţiile de băi, de fizioterapie, de tratament cu ozocherită şi parafină, ca­binetul de hidroterapie, cabinete de masaj clasic şi subacvatic, buvetă cu apă minerală, cabinet de hidrocolonoterapie, cabinete de cultură fizică şi curativă şi mecanoterapie, piscină, cabinet pentru inhalaţii, cabinet cu microclimat artificial (haloterapie), cameră de relaxare psihologică, cabinet de irigaţii ginecologice, cabinet de diagnostică func­ţională, se practică aşa-numitul „mers nor­dic”, care imită mersul schiorilor pe zăpadă. Această metodă ameliorează circulaţia sang­vină, activitatea inimii, se îmbunătăţeşte metabolismul. Totodată, sanatoriul dispune de laborator clinic şi bio-chimic. Primim pa­cienţi care au o vârstă de la patru ani şi mai mult. O cură de tratament durează de la 6 la 24 de zile”.

 

Metoda de bază de tratament sunt băile minerale de Cahul

 

Metoda de bază de tratament sunt băile minerale de Cahul, care au în componenţa lor sulf, iod şi brom şi ameliorează circula­ţia sangvină în artere şi capilare, a circuitu­lui limfatic, are o acţiune benefică şi asupra glandelor cu secreţie internă, în special asu­pra glandelor suprarenale şi asupra glandei tiroide. „Poate mai purtăm în noi iodul cel radioactiv ca urmare a catastrofei nucleare de la Cernobâl. Iar băile de la „Nufărul Alb” substituie iodul radioactiv cu iodul natu­ral din apa minerală de la Cahul. Utilizăm în tratament şi apă potabilă „Nufărul Alb”, care este alcalină, or bolile gastrointesti­nale persistă acum. Băile cu apă minerală plus consumul de apă minerală conduce la 

ameliorarea întregului organism. Dar cea mai bună metodă de tratament este dragos­tea noastră, şi anume dragostea personalu­lui medical faţă de pacienţi. În aceşti 32 de  ani, a fost selectat un personal care doreşte să rămână în ţară şi să servească  pacienţii, s-au selectat cei mai buni, cei mai inimoşi medici şi asistente medicale”, a menţionat Vasile Scutelnic.

Preţurile la biletele de tratament diferă în funcţie de termenul de aflare în sanatoriu şi de categoria odăii. Detalii referitor la preţuri sunt plasate pe pagina web a sanatoriului www.nufarul.md.

 

La „Nufărul Alb” vin pacienţi din SUA, Israel, din alte state

 

Sanatoriul „Nufărul Alb” a fost apreciat în repetate rânduri cu titlurile „Marca comer­cială a anului”, „Cel mai bun contribuabil al anului”, „Premiul de calitate” şi cu alte dis­tincţii. În Sanatoriul „Nufărul Alb” activează 245 de colaboratori, printre ei 11 medici (de categorie superioară – 8 şi de prima categorie – 3), 49 de cadre medicale medii (24 – de ca­tegorie superioară, 13 – de prima categorie, 5 – de categoria a doua). Investiţiile Confede­raţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova în ultimii ani în infrastructura Sanatoriului şi profesionalismul înalt al întregii echipe a permis sanatoriului să devină o instituţie medicală de recuperare a sănătăţii cu mare prestigiu în Moldova şi în străinătate. Des­pre aceasta ne vorbesc următorii indica­tori. În anul 2010, şi-au fortificat sănătatea 6.990 de cetăţeni, în anul 2011 – 7.485, în 2012 – 8306, în 2013 – 8.655 de pacienţi, în anul 2014 – peste 10 mii de pacienţi, iar în 2015 – aproximativ 11 mii de persoane. Sunt mulţi pacienţi care vin în cârje la noi la sanatoriu, cu boli ale aparatului locomotor, iar după tratament ne lasă ca amintire aces­te cârje, pentru că nu mai au nevoie de ele”, a constatat directorul sanatoriului.

De la fondare, în anul 1984, sanatoriul a fost vizitat de peste 215 mii de pacienți, in­clusiv din străinătate. La „Nufărul Alb” s-au tratat pacienţi din SUA, Italia, Turcia, Israel, Guineea Bissau, România, Ucraina, Rusia. Capacitatea actuală a sanatoriului este de 500 de paturi, în perioada iunie-septembrie, aceasta este valorificată integral, iar cererile depășesc semnificativ oferta.

 

Pacienţii beneficiază de un program artistic bogat

 

Elena Blanaru, şefa secţiei cultură a Sa­natoriului „Nufărul Alb” de la Cahul, ne-a relatat că, pe lângă tratament, pacienţii mai beneficiază şi de un program artistic foarte bogat, au la dispoziţie o bibliotecă de unde pot împrumuta cărţi. „Desfăşurăm activităţi sportive, cum ar fi tenis de masă, volei, bas­chet. În fiecare seară, organizăm dansuri. O zi răsună muzică live, prezentată de an­samblul sanatoriului, care are în repertoriu diverse genuri – şi muzică populară, şi de estradă, şi jazz, şi rock & roll. O zi se organi­zează discotecă. În fiecare zi de marţi, avem concerte cu participarea unor artişti eme­riţi, artişti ai poporului, a unor formaţii de la Chişinău. În fiecare zi de joi, Teatrul Re­publican „B. P. Hasdeu” de la Cahul prezin­tă spectacole pentru pacienţii sanatoriului. Totodată, sunt organizate multe concerte de caritate, ţinem la curent pacienţii cu toate activităţile culturale care se desfășoară în oraş”, a specificat Elena Blanaru.

În prezent, la „Nufărul Alb” se construiește o salină de terapie cu sare, care este adusă de la Slănic Moldova, România. Salina ur­mează a fi dată în exploatare în iulie curent. „Nu stăm pe loc. Mereu îmbunătăţim baza de diagnostic şi tratament a sanatoriului. Şi aşteptăm cu inima deschisă pe pacienții care vin la noi”, a conchis Vasile Scutelnic, direc­torul general al sanatoriului.

 

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand