Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) și Confederația Națională a Patronatului din Moldova (CNPM) își exprimă îngrijorarea în legătură cu nepromovarea în ședințele de Guvern a proiectului de Hotărâre elaborat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale și supus procesului de avizare, care prevede stabilirea cuantumului minim garantat al salariului în sectorul real în mărime de 3500 de lei, începând cu 1 februarie 2022.
Părțile mai subliniază că, pe parcursul anului precedent, indicele prețurilor de consum s-a majorat cu tocmai 13,94%. Acest lucru este subliniat într-un demers comun expediat premierului Natalia Gavrilița, relevă sindicate.md.
Propunerea de a stabili cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real în mărime de 3500 de lei, începând cu 1 februarie curent, survine după ce, la data de 7 iulie 2021, CNSM și CNPM au semnat un Memorandum prin care au convenit asupra necesității asigurării unei creșteri continue a garanțiilor minime în domeniul salarizării. Cele două entități au înaintat în acest sens o solicitare comună Guvernului Republicii Moldova vizând stabilirea unui nou cuantum minim garantat al salariului în sectorul real.
Ulterior, discuțiile privind majorarea cuantumului au fost inițiate pe platforma Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective cu participarea reprezentanților Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova și ai Confederației Naționale a Patronatului, cuantumul respectiv fiind agreat de către părți în cadrul ședinței Comisiei din 22.12.2021.
Potrivit proiectului elaborat de către Ministerul Muncii și Protecției Sociale, această majorare, de până la 3500 de lei, începând cu 1 februarie 2022, este argumentată de necesitatea asigurării unei creșteri continue a garanțiilor minime în domeniul salarizării pentru a menține puterea de cumpărare a salariaților și a asigura un mediu concurențial echitabil la nivel regional și internațional în ceea ce privește utilizarea forței de muncă.