Interviu cu Natalia SUBOCI, președinta Federației Sindicale „Moldova-business-sind”
– Înţeleg că anul care a trecut de la ultimul Congres al Federaţiei „Moldova-business-sind” este o perioadă relativ mică pentru a conta pe nişte rezultate grăitoare. Însă, cel puţin aţi putea să ne vorbiţi despre nişte tendinţe, schimbări care au marcat activitatea sindicatului dvs.
– Trebuie să recunosc că în anul care a trecut după Congresul VII al Federaţiei Sindicale „Moldova–business–sind” am avut şi unele succese, însă, totuşi, nereuşite au fost mai multe. Deşi am făcut tot posibilul că Federaţia noastră să activeze, în ciuda haosului din economia ţării, care a afectat dezvoltarea businessului mic şi mijlociu. Dar, cine ştie, poate că tocmai situaţia dezastruoasă în care s-au pomenit sute şi mii de angajaţi de la întreprinderi a oferit o posibilitate sindicatului nostru de a se manifesta în ceea ce priveşte apărarea intereselor şi a drepturilor acestora. Or, cu părere de rău, ratingul sindicatelor a căzut în ultima vreme într-atât, îndeosebi pe fundalul valului de acţiuni de protest din anul trecut şi din anul acesta, încât a devenit extrem de greu să convingi lucrătorii să devină membri de sindicat. Deoarece oamenii vor să vadă activitatea sindicatelor într-o confruntare continuă cu Guvernul, cu Parlamentul, care de cele mai multe ori nu dă rezultate. Dimpotrivă, consultările, negocierile colective sunt mai eficiente.
– În ce măsură Congresul VII al Federaţiei a impulsionat activitatea organizaţiilor teritoriale, locale?
– Pe parcursul anului trecut, conducerea Federaţiei Sindicale „Moldova–business–sind” a căutat să comunice cât mai larg, mai intens cu liderii sindicali, cu activiştii organizaţiilor sindicale primare. În acest scop, am organizat mai multe seminare, întruniri, în cadrul cărora s-a procedat la schimburi de experienţă. Mai mult ca atât, am desfăşurat o conferinţă internaţională cu participarea organizaţiilor membre ale Organizaţiei Internaţionale Street-Net privind elaborarea unei rezoluţii vizavi de problemele economiei informale. La acest eveniment au participat reprezentanţii sindicatelor din Georgia, Ucraina, Azerbaidjan, Kârgâzstan, Belarus şi Rusia. De asemenea, spre sfârşitul anului trecut, reprezentanţii conducerii Federaţiei noastre au participat la un seminar organizat cu suportul Fondului „Friedrich Ebert”.
Desigur, suntem conştienţi că aceste seminare, precum şi alte măsuri pe care le-am întreprins în decursul unui an, nu sunt
suficiente, întrucât nu s-au văzut progrese în ce priveşte îmbunătăţirea activităţii organizatorice şi financiare a organizaţiilor sindicale primare din ţară. Drept confirmare vine şi faptul că numărul membrilor de sindicat din Federaţia noastră s-a micşorat cu mai bine de două mii de persoane. În atare situaţie, nu este de-a mirării că a scăzut şi cifra organizaţiilor sindicale primare. Practic, au încetat să mai activeze consiliile teritoriale din raioanele Hînceşti, Ştefan Vodă, Edineţ, din oraşul Bălţi. Situaţia financiară a organizaţiilor sindicale primare, în genere, se dovedeşte a fi una catastrofală.
– Care sunt principalele probleme care conduc la „amorţirea” activităţii sindicatului dvs.?
– În calitate de preşedinte al Federaţiei Sindicale „Moldova–business–sind”, eu văd două probleme de bază, care frânează extinderea sindicatului nostru. În primul rând, nu observ nici un progres în ceea ce priveşte recrutarea de noi membri de sindicat, crearea de noi organizaţii sindicale primare şi păstrarea celor existente. Şi a doua mare problemă este colapsul financiar. Astfel, restanţele în ce priveşte plata cotizaţiilor de membru de sindicat sunt mari, reprezentând 20 de procente din sumele care trebuiau transferate în bugetul aparatului central al Federaţiei. Mulţi conducători ai organizaţiilor teritoriale refuză să transfere către Federaţie cota care se cuvine.
– Aţi reuşit să identificaţi nişte soluţii pentru reanimarea Federaţiei?
– Nu demult, cam pe la mijlocul lunii martie anul curent, a avut loc o şedinţă a Comitetului executiv al Federaţiei, în cadrul căreia am discutat pe larg starea alarmantă de lucruri care s-a creat în cadrul sindicatului nostru şi am tras anumite concluzii, am venit cu cinci variante de îmbunătăţire a activităţii Federaţiei „Moldova–business–sind”. În primul rând, s-a propus realegerea unei noi conduceri a Federaţiei din rândurile persoanelor tinere, care să vină cu idei noi. S-a propus să se purceadă la reorganizarea structurii organizatorice a Federaţiei şi la operarea modificărilor în conţinutul statutului acesteia, la lichidarea consiliilor teritoriale, subordonarea directă faţă de Federaţie a tuturor organizaţiilor sindicale primare. În acest caz ar fi posibilă instituirea funcţiei de organizator sindical în teritoriu, câte unul în nord, în centru şi în sudul ţării.
O altă variantă prevede asocierea Federaţiei „Moldova–business–sind” cu alte sindicate de acest profil. Însă, oricum, aceasta nu exclude reorganizarea ulterioară internă, deoarece nici un sindicat nu va suporta structura existentă care s-a creat în cadrul Federaţiei noastre. Oricum, va fi necesar ca organizaţiile sindicale primare să fie subordonate direct aparatului central.
Pentru a îmbunătăţii situaţia financiară, am hotărât să se achite restanţele la capitolul cotizaţii sindicale faţă de Federaţie şi să elaborăm noul regulament privind calcularea cotelor de cotizaţii sindicale pentru toate nivelurile sindicatului nostru.
– Cât de curând s-ar putea produce schimbul de generaţii la nivelul conducerii?
– Totuşi, una dintre cele mai stringente sarcini ale Federaţiei noastre rămâne a fi înlocuirea actualilor lideri sindicali cu persoane tinere. Or, trebuie să recunoaştem că aproape toţi conducătorii Federaţiei sunt persoane în etate, ajunse la vârsta pensionării. Din păcate, este foarte dificil să atragem în mişcarea sindicală reprezentanţi ai generaţiei tinere, dar nu avem încotro, dacă ne dorim un viitor. Sper că întinerirea conducerii Federaţiei „Moldova–business–sind” să se producă chiar la forul sindicatului nostru, care urmează să aibă loc în luna mai.