29 iunie 2024
Chisinau
Dialoguri

Nadejda SOROCEAN: „Suntem un colectiv unit de oameni solidari, care împărtășesc aceleași principii”

Loading
Dialoguri Nadejda SOROCEAN: „Suntem un colectiv unit de oameni solidari, care împărtășesc aceleași principii”
Nadejda SOROCEAN: „Suntem un colectiv unit de oameni solidari, care împărtășesc aceleași principii”
Vocea poporului

Interviu cu Nadejda Sorocean, lider al organizației sindicale de la Penitenciarul nr. 12 din Bender

– Doamnă Sorocean, multă vreme, angajații structurilor de forță nici nu aveau dreptul la asociere într-un sin­dicat. A fost modificată legislația, datorită insistenței sindicaliștilor, pentru a nu fi lipsiți de drepturile pre­văzute de Constituție. Cum e să fii li­der sindical într-un penitenciar, chiar dacă nu stai după gratii, ci îi păzești pe alții, pe infractori?

– E un lucru ce impune multă muncă, dăruire de sine și responsabilitate. Activi­tatea noastră este una specifică, cu condiții deosebite, ce comportă anumite riscuri profesionale. Avem de a face cu oameni cu diferite caractere, fiecare cu soarta sa, oameni care au încălcat legea în diverse circumstanțe și acum își ispășesc pedeapsa, dar sunt oameni și trebuie tratați ca atare. Desigur, niciodată nu știi ce e în mintea deținutului și trebuie să fii pregătit pentru orice situație, fiindcă unul poate fi calm și resemnat, așteptându-și liberarea, dar altul poate fi nervos, disperat… Angajații trebu­ie să fie foarte bine pregătiți din punct de vedere fizic, psihologic, mental, să găsească înțelegere și limbaj comun cu cei de care răspunde. Și cred că nu oricine poate face față situației, condițiilor în care lucrează angajații penitenciarelor. Ceea ce vedeți prin filmele americane constituie doar une­le aspecte din viața în închisoare. Nu mai zic că condițiile de detenție de la noi sunt mult sub nivelul celor din Occident…

– Câți membri de sindicat sunt în organizația dvs. și care e proporția sindicalizării în colectiv?

– Pentru moment, avem 79 de membri de sindicat dintre cei 86 de angajați, ceea ce constituie aproximativ 92% din numă­rul salariaților. Suntem un colectiv unit de oameni care împărtășesc aceleași principii, suntem solidari, fiind conștienți de faptul că doar împreună suntem puternici și ne pu­tem apăra drepturile constituționale.

– Care sunt problemele în legătură cu care aveți nevoie de sprijinul Federației „SINDLEX”?

– Problemele țin în primul rând de asi­gurarea protecției social-economice a salariaților și respectarea drepturilor și inte­reselor legale ale acestora. Suntem angajați ai unei structuri de stat cu caracter speci­fic, dar remunerarea, condițiile de mun­că trebuie să le negociem cu angajatorul, punând accent pe respectarea legislației, a normelor legale. De aceea, conducerea Federației „SINDLEX” ne acordă tot sprijinul logistic în elaborarea Contractului colec­tiv de muncă și în negocierea acestuia, ne oferă consultațiile necesare sub aspect ju­ridic, social-economic, tot sprijinul de care avem nevoie. Fie că e vorba de stabilirea sa­lariilor de funcție, de suplimentele salariale pentru munca în condiții dificile, de con­cedii sau de ajutoare materiale cu diferite ocazii.

– Ce v-a dat Concursul OSP în plan profesional și personal?

– Concursul a fost o bună oportunitate de a ne manifesta, de a face cunoștință cu marea familie sindicală, de a ne bucura cu toți pentru realizările fiecărei organizații sindicale primare și de a fi văzuți și auziți și noi. „În discuții se naște adevărul”, spu­nea un filosof antic. Iar contactele noastre din cadrul concursului, chiar dacă cele mai multe au fost online, ne-au oferit posibili­tatea de a ne cunoaște mai bine, de a face schimb de bune practici, de a prelua unii de la alții tot ce e mai bun, mai avansat în activitatea sindicală. Cred că acest concurs ne-a îmbogățit pe toți în ceea ce privește activitatea de lideri în organizațiile pe care le reprezentăm.

– Organizația sindicală din care faceți parte a ieșit câștigătoare la categoria „Debut sindical”. Ce ar însemna asta, „debut sindical”?

– Asta ar însemna că suntem la început de cale, că facem doar primii pași în acti­vitatea dată. Suntem o organizație prima­ră tânără, dar suntem plini de idei, suntem energici și avem exemple frumoase, demne de urmat. Probabil, au cântărit mult pentru evaluatorii comisiei de concurs ideile de care suntem animați, planurile de viitor.

– Cum vedeți evoluția mișcării sindica­le? Ce ar trebui să se mai întreprindă la nivel local, dar și la nivel central, ca sindicatele să fie mai eficiente?

– Cred că mișcarea sindicală a evoluat destul de mult în ultimii ani. Sindicaliștii sunt văzuți, auziți și se simte prezența lor la toate nivelurile. Le doresc tuturor perseverență, putere și mult entuziasm în cele ce urmează de realizat în continuare. Eficiența sindicatelor poate fi simțită prin solidaritate, prin unitate în lupta pentru realizarea obiectivelor majore, de pe urma cărora au de câștigat nu numai sindicaliștii, ci întreaga societate: muncă legală, salarii decente, pensii normale.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand