30 mai 2024
Chisinau
Cititorii ne scriu

Munca prin cumul și activitatea pensionarilor: interpretările specialistului

Loading
Cititorii ne scriu Munca prin cumul și activitatea pensionarilor: interpretările specialistului
Munca prin cumul și activitatea pensionarilor: interpretările specialistului
calm.md

„Sunt interesat de aspecte privind munca prin cumul și activitatea pensiona­rilor. Din anul 1981, am fost angajat la Casa de cultură, în calitate de cos­tumier, iar începând cu anul 2004 – în calitate de conducător artistic. Avem în sat două colective-model – Ansamblul de muzică și dans „Doina Prutului” și Ansamblul folcloric „Colibășeanca”. Între timp, „Doina Prutului” a rămas fără conducător de orchestră și acompaniator, iar „Colibășeanca” – fără con­ducător artistic și acompaniator. M-am pensionat în anul 2017, iar primarul Ion Dolganiuc, din motive personale, mi-a întrerupt contractul de muncă de la 1 ianuarie 2019, motivându-și decizia că am ieșit la pensie. Aceste locuri de muncă sunt vacante, nici un specialist nu s-a adresat. Conform prevede­rilor Constituției, angajatorul nu are dreptul să le îngrădească pensionarilor dreptul de a munci. De aceea, doresc ca avocatul CNSM, Anatolie Lupașcu, să-mi dea o explicație, dacă am dreptul de a munci sau primarul face abuz de putere. Mulțumesc”.
Ilie Fabian, locuitor al comunei Colibași, raionul Cahul

 

Solicitat de ziarul „Vocea poporului”, avocatul CNSM, Anatolie Lupașcu, a pre­cizat că art. 43 din Constituție statuează în mod imperativ că orice persoană are dreptul la muncă, la libera alegere a mun­cii, la condiții echitabile și satisfăcătoare de muncă, precum și la protecție împotriva șomajului.

Art. 6 din Codul muncii statuează că libertatea muncii este garantată prin Constituția Republicii Moldova. Orice per­soană este liberă în alegerea locului de muncă, a profesiei, meseriei sau activității sale. Nimeni, pe toată durata vieții sale, nu poate fi obligat să muncească sau să nu muncească într-un anumit loc de muncă sau într-o anumită profesie, oricare ar fi acestea. Orice act juridic, încheiat cu ne-respectarea dispozițiilor enumerate, este nul. 

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand