În anul curent, avem 365 de zile, dintre care 100 de zile libere (pentru săptămâna de muncă de 5 zile) și 13 zile de sărbătoare nelucrătoare. În afară de aceasta, fiecare localitate își poate declara ziua Hramului bisericii din localitatea respectivă zi de sărbătoare nelucrătoare.

Ana MOLDOVANU
consilier superior
în Departamentul protecție social-economică al CNSM
Conform prevederilor Codului muncii, munca în zilele de repaus este interzisă.
Totodată, se permite atragerea salariaților la muncă în zilele de repaus fără acordul acestuia:
- pentru efectuarea lucrărilor necesare pentru apărarea țării, preîntâmpinarea ori înlăturarea consecințelor unei avarii de producție sau a unei calamități naturale;
- pentru efectuarea lucrărilor necesare, care ar putea periclita buna funcționare a serviciilor de aprovizionare cu apă, cu energie electrică, de canalizare, poștale, telecomunicații.
Cu acordul scris al salariatului:
- pentru finalizarea lucrului început care, din cauza unor impedimente, nu a putut fi dus până la capăt;
- pentru efectuarea lucrărilor temporare de reparare a instalațiilor și altele de acest gen.
Nu se admite atragerea la muncă în zilele de repaus a salariaților în vârstă de până la 18 ani.
Femeile gravide pot să presteze munca în zilele de repaus doar din proprie inițiativă, în baza unei cereri scrise, cu prezentarea concluziei medicale.
Persoanele cu dizabilități severe şi accentuate, unul dintre părinții (tutorele, curatorul) care au copii în vârstă de până la 4 ani sau copii cu dizabilități, persoanele care îmbină concediile pentru îngrijirea copilului cu activitatea de muncă şi salariații care îngrijesc de un membru al familiei bolnav, în baza certificatului medical, pot presta munca în zilele de repaus numai cu acordul lor scris. Totodată, angajatorul este obligat să informeze în scris salariații menționați despre dreptul lor de a refuza munca în zilele de repaus.
În Republica Moldova, zile de sărbătoare nelucrătoare sunt:
- 1 ianuarie – Anul Nou;
- 7 şi 8 ianuarie – Nașterea lui Isus Hristos (Crăciunul pe stil vechi);
- 8 martie – Ziua Internațională a Femeii;
- prima şi a doua zi de Paște, conform calendarului bisericesc;
- ziua de luni la o săptămână după Paște (Paștele Blajinilor);
- 1 mai – Ziua internațională a solidarității oamenilor muncii;
- 9 mai – Ziua Europei;
- 1 iunie – Ziua Internațională a Copilului;
- 27 august – Ziua Indepen-denței;
- 31 august – sărbătoarea „Ziua Limbii Române”;
- 25 decembrie – Nașterea lui Isus Hristos (Crăciunul pe stil nou);
- ziua Hramului bisericii din localitatea respectivă, declarată în modul stabilit de consiliul local al municipiului, orașului, comunei, satului.
În zilele de sărbătoare nelucrătoare se admit lucrările în unitățile a căror oprire nu este posibilă în legătură cu condițiile de producție (unitățile cu flux continuu), lucrările determinate de necesitatea deservirii populației, precum şi lucrările urgente de reparație şi de încărcare-descărcare.
Nu se admite atragerea la muncă în zilele de sărbătoare nelucrătoare a salariaților în vârstă de până la 18 ani.
Femeile gravide pot să presteze munca în zilele de sărbătoare nelucrătoare doar din proprie inițiativă, în baza unei cereri scrise, cu prezentarea concluziei medicale.
Persoanele cu dizabilități severe şi accentuate, unul dintre părinții (tutorele, curatorul) care au copii în vârstă de până la 4 ani sau copii cu dizabilități, persoanele care îmbină concediile pentru îngrijirea copilului cu activitatea de muncă şi salariații care îngrijesc de un membru al familiei bolnav, în baza certificatului medical, pot presta munca în zilele de sărbătoare nelucrătoare numai cu acordul lor scris. Totodată, angajatorul este obligat să informeze în scris salariații menționați despre dreptul lor de a refuza munca în zilele de sărbătoare nelucrătoare.
În scopul utilizării optime de către salariați a zilelor de repaus și de sărbătoare nelucrătoare, conducătorul unității, după consultarea reprezentanților salariaților, este în drept să transfere zilele de repaus (de lucru) în alte zile. Pentru autoritățile și instituțiile publice, dreptul de a transfera zilele de repaus (de lucru) în alte zile aparține Guvernului.
Salariaților remunerați în acord sau pe unitate de timp (oră sau zi), pentru zilele de sărbătoare nelucrătoare enumerate, în cazul în care zilele de sărbătoare nelucrătoare nu coincid cu zilele de repaus săptămânal, li se plătește salariul mediu. În cazul în care zilele de sărbătoare nelucrătoare coincid cu zilele de repaus săptămânal, salariul mediu pentru aceste zile nu se plătește.
Cu condiția plății salariului mediu, munca prestată în zilele de repaus şi în cele de sărbătoare nelucrătoare este retribuită:
- salariaților care lucrează în acord – cel puțin în mărime dublă a tarifului în acord;
- salariaților a căror muncă este retribuită în baza salariilor tarifare pe oră sau pe zi – cel puțin în mărimea dublă a salariului pe oră sau pe zi;
- salariaților a căror muncă este retribuită cu salariu lunar – cel puțin în mărimea unui salariu pe unitate de timp sau a remunerației de o zi peste salariu, dacă munca în ziua de repaus sau cea de sărbătoare nelucrătoare a fost prestată în limitele normei lunare a timpului de muncă şi cel puțin în mărime dublă a salariului pe unitate de timp sau a remunerației de o zi peste salariu, dacă munca a fost prestată peste norma lunară.
La cererea scrisă a salariatului care a prestat munca în zi de repaus sau în zi de sărbătoare nelucrătoare, angajatorul poate să-i acorde o altă zi liberă care nu va fi retribuită.
Modul de retribuire a muncii prestate în zilele de repaus şi în cele de sărbătoare nelucrătoare de sportivii profesioniști, lucrătorii de creație din teatre, circuri, organizații cinematografice, teatrale şi concertistice, poate fi stabilit în convențiile colective, în contractul colectiv ori în cel individual de muncă.
Neretribuirea muncii prestate în zilele de repaus şi de sărbătoare nelucrătoare, conform Codului Contravențional, se sancționează cu amendă de la 70 la 120 de unități convenționale (u/c) aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 150 la 240 u/c aplicată persoanei cu funcție de răspundere, cu amendă de la 260 la 400 u/c aplicată persoanei juridice.