13 iulie 2024
Chisinau
Economie

Moldovenii de peste hotare trimit tot mai mulţi bani acasă

Loading
Economie Moldovenii de peste hotare trimit tot mai mulţi bani acasă
Moldovenii de peste hotare trimit tot mai mulţi bani acasă

 

 

transferuri-banesti

Foto: bani.md

Prognoze În pofida prognozelor din ultimii ani că volumul remitenţelor va scădea, datele statistice arată contrariul. În primele 9 luni ale acestui an, moldovenii au trimis acasă pe căi oficiale mai mulţi bani decât în ultimii ani şi se apropie de recordul stabilit în anul 2008, înainte de criza economică mondială.

 

Astfel, potrivit Băncii Naţionale a Moldovei, în perioada ianuarie-septembrie, au fost efectuate transferuri în valoare de 1,255 miliarde de dolari, faţă de 1,073 miliarde în 2012 şi 1,161 miliarde de dolari în 2013. Totuşi, recordul a fost înregistrat în 2008 – 1,261 miliarde.

În pofida interdicţiilor impuse de Federaţia Rusă muncitorilor moldoveni în ultimele luni, volumul transferurilor în ruble a crescut semnificativ. Astfel, dacă în primele trei luni cota rublei ruseşti în totalul transferurilor era mai mică de 35%, în pe-rioada iulie-septembrie a ajuns la aproape 40% în luna iunie.

Potrivit Băncii Naţionale, cel mai mare volum de transferuri băneşti de peste hotare a fost înregistrat în anul 2008 – 1,66 miliarde de dolari. Criza economică i-a afectat şi pe emigranţii moldoveni, astfel că în 2009 aceştia au trimis mai puţin de 1,2 miliarde, cifră care a crescut treptat, ca în 2013 să ajungă la 1,61 miliarde de dolari.

Datele oferite de Banca Naţională se referă doar la transferurile băneşti efectuate prin bănci, dar, potrivit unor date neoficiale, moldovenii trimit sau aduc de peste hotare sume cu mult mai mari, care, pe de o parte, sporesc consumul şi îmbunătăţesc nivelul de trai al populaţiei, dar, pe de altă parte, conduc la majorarea preţurilor unor bunuri şi produse.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand