13 iulie 2024
Chisinau
Economie

Moldovenii care muncesc în ţările CSI trimit acasă mai puţini bani

Loading
Economie Moldovenii care muncesc în ţările CSI trimit acasă mai puţini bani
Moldovenii care muncesc în ţările CSI trimit acasă mai puţini bani

 

 

TRANSFERURI-BANESTI

Foto: newtariffs.ru

Transferurile de la persoane­le fizice aflate la muncă în ţările CSI, în special în Federaţia Rusă, s-au redus în primul trimestru ca pondere în Produsul Intern Brut (PIB) cu 3,1 puncte procentuale faţă de trimestrul patru al anului trecut, până la 12,4 la sută, se menţionează în Raportul asupra inflaţiei lansat recent de Banca Naţională a Moldovei (BNM).

 

Astfel, se confirmă prognoze­le economiştilor care anticipau o reducere a remiterilor din Ru­sia după finalizarea lucrărilor la complexul olimpic de la Soci şi instituirea de către Moscova a unor condiţii mai dure de aflare pe teritoriul ţării.

Micşorarea transferurilor din ţările CSI a dus la o reducere cu două puncte procentuale a ponde­rii în PIB a transferurilor şi veni­turilor persoanelor fizice aflate la muncă în străinătate, mai constată BNM. Circa 59% din banii trimişi acasă de emigranţi în trimestrul întâi au provenit din ţările CSI, iar 41 la sută din statele clasificate ca restul lumii. În aceeaşi perioa­dă a anului 2013, raportul a fost de 67,6 la sută la 32,4 la sută.

Potrivit BNM, transferurile de bani din străinătate către persoa­nele fizice au depăşit în primul semestru nivelul dinaintea crizei. Intrările de bani pe canalul tran­sferurilor prin sistemul bancar moldovenesc au atins, în ianuarie-iunie, 768 de milioane de dolari.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand