13 aprilie 2024
Chisinau
Economie

Moldova va plăti un prețmai mic pentru gazul rusesc

Loading
Economie Moldova va plăti un prețmai mic pentru gazul rusesc
Moldova va plăti un prețmai mic pentru gazul rusesc

 

 

candu-medvedev

Foto: mec.gov.md

Viceprim-ministrul Andrian Candu, ministru al Economiei, a avut săptămâna trecută o întrevedere la Chișinău cu vicepreședintele Com­paniei Gazprom Aleksandr Medvedev.

 

În cadrul întâlnirii, s-a dis­cutat despre Contractul de furnizare a gazului pentru Re­publica Moldova, termenele acestuia și prețul de achiziție a gazului. Ei s-au referit și la po­sibilitatea de a fi inițiate nego­cieri pentru un nou contract pe o durată de 3–5 ani. De aseme­nea, oficialii au abordat chesti­uni legate de eventuale proiecte investiționale pe care compania Gazprom intenționează să le implementeze în țara noastră, în mod special, în infrastructu­ră și energie verde.

Tot marți, au fost semnate amendamentele privind pre­lungirea Contractului cu privi­re la condițiile de furnizare a gazelor naturale în Republica Moldova pentru anul 2015 și prelungirea Contractului pri­vind tranzitul gazelor naturale pe teritoriul Republicii Moldo­va pentru anul 2015.

Este o premieră pentru țara noastră că echipa națională de negociatori a reușit să finalize­ze procesul înainte de începe­rea sezonului rece.

„Astăzi s-a semnat prelun­girea contractului de furnizare a gazului, ceea ce înseamnă că securitatea energetică a Repu­blicii Moldova este în siguranță. Preţul de bază prevăzut este de aproximativ 332 de dolari pen­tru o mie de metri cubi, care este de asemenea o foarte mare realizare pentru echipa noastră de negociatori. Apreciez mult contribuția companiei Gaz­prom şi aduc sincere mulțumiri echipei de la Moldova–Gaz şi cea a Ministerului Economiei”, a declarat Andrian Candu.

„S-au semnat două anexe la contractele de bază pentru fur­nizarea şi tranzitarea gazelor prin Moldova. Noi știm că are loc tranzitul și că gazul va ajun­ge la țările balcanice. Preţurile au fost stabilite conform condi­ţiilor actuale ale pieţei produ­selor energetice”, a menționat Aleksandr Medvedev.

„Vom fi categorici în procesul de discuții cu Agenția Națională pentru Reglementare în Ener­getică, astfel încât această redu­cere să se simtă și în buzunarele oamenilor”, a mai adăugat An­drian Candu.

Amendamentele semnate extind termenele contractelor în vigoare până la 31 decembrie 2015 şi prevăd furnizarea gaze­lor naturale în Republica Mol­dova în volumul total de 2.960 milioane de metri cubi, inclusiv 1.060 milioane de metri cubi pentru consumatorii din partea dreaptă a râului Nistru şi tran­zitarea gazelor naturale prin teritoriul republicii în volum de 18.610 milioane de metri cubi.

Condiţiile de furnizare a ga­zelor naturale pentru Republica Moldova şi tranzitul gazelor pe teritoriul republicii în anul 2015 vor rămâne neschimbate.

Precizăm că prețul actual pentru gazul din Rusia este de 374 de dolari pentru o mie de metri cubi.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand