Pe 23 decembrie anul trecut, la insistenţa sindicatelor, Parlamentul a adoptat un act legislativ prin care a modificat şi completat Legea privind indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale. Potrivit noii redacţii a articolului 19 din legea respectivă, salariatului i s-a oferit dreptul de a beneficia de o indemnizaţie pentru îngrijirea copilului până la 10 ani, faţă de 7 ani, cum prevedea legislaţia anterioară.
Deşi a fost votată acum aproape un an de zile și publicată în Monitorul Oficial la 14 februarie 2014, legea respectivă nu a fost pusă în aplicare. Drept rezultat, angajaţii nu pot pretinde la indemnizaţia oferită de stat în cazul îmbolnăvirii copiilor de până la 10 ani. Cine este de vină? Ministerul Sănătăţii, consideră Oleg Budza, preşedintele Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova. Pentru că, argumentează dumnealui, într-o scrisoare adresată lui Andrei Usatîi, ministru al Sănătăţii, în ciuda faptului că Parlamentul ţării a acordat Guvernului un termen de trei luni de la publicarea Legii privind modificările şi completările respective pentru a aduce actele normative în conformitate cu prevederile legii menţionate, conducerea şi funcţionarii ministerului în cauză nu s-au conformat dispoziţiei în cauză a legislativului.
În consecinţă, nici până în prezent, din pricina Ministerului Sănătăţii, nu au fost modificate prevederile punctului 25 din Instrucţiunea privind modul de eliberare a certificatului de concediu medical, aprobat de Guvern încă în 2005, din care cauză angajaţii nu-şi pot ridica indemnizaţiile de la stat în cazul îmbolnăvii copiilor în vârstă de până la 10 ani pentru îngrijirea acestora. De aceea, conducerea Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova insistă nu doar ca modificările să fie operate în regim de urgenţă, ci mai mult, până a fi schimbată Instrucţiunea privind modul de eliberare a certificatului de concediu medical, ministrul Sănătăţii să dispună punerea în aplicare a modificărilor şi completărilor la Legea privind indemnizaţiile pentru incapacitatea temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale votate de Parlament la sfârşitul anului trecut.
Vlad REABCIUC