4 December 2024
Chisinau
Social

Migraţia şi consecinţele ei asupra dezvoltării economice a ţării

Loading
Social Migraţia şi consecinţele ei asupra dezvoltării economice a ţării
Migraţia şi consecinţele ei asupra dezvoltării economice a ţării
migratie-2

Foto: zdg.md

 

Sărăcia, lipsa unui loc de mun­că şi a perspectivei pentru un viitor mai bun alungă din ţară tot mai mulţi cetăţeni, peste o sută pe zi. Cam atâţia moldo­veni ar emigra zilnic din Re­publica Moldova în căutarea unei vieţi mai bune, potrivit unui studiu realizat la solicita­rea BBC.

 

Ajunşi acasă, aceştia dau iarăşi de sărăcie. Lipsa unui loc de mun­că bine plătit, care să le asigure existenţa, sau a unei locuințe îi fac să-și ia din nou lumea-n cap. Ce ar trebui să întreprindă de urgen­ţă autorităţile şi care ar fi soluţi­ile legate de îmbătrânirea activă a populaţiei? Problema în cauză a fost pusă în discuţie în cadrul unei şedinţe a Comisiei naţiona­le pentru populaţie şi dezvoltare, care a avut loc în una din zilele trecute.

 

Problema majoră: salariul mizer şi lipsa unei locuințe

 

Potrivit lui Petru Chiriac, vice­preşedinte al Confederaţiei Naţi­onale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), în situaţia în care se află economia țării, cetăţenii care mi­grează la noi ar trebui să-şi dea bine seama că nu vor avea condi­ţii de trai la cel mai înalt nivel.

„Economia noastră este într-o discrepanţă totală cu năzuințele oamenilor. Lasă mult de dorit și prestația organelor cu atribuţii speciale în ceea ce privește am­plasarea în câmpul muncii a per­soanelor străine care vin în ţara noastră. Acestea nu întotdeauna acceptă locurile de muncă, profe­siile care li se propun din partea Agenţiei Naţionale pentru Ocu­parea Forţei de Muncă (ANOFM). Motivul principal este salariul mi­zer, iar al doilea nu au unde lo­cui”, a spus Petru Chiriac pentru „Vocea poporului”.

Vicepreşedintele CNSM ne-a relevat că

în cadrul şedinţei comi­siei s-a discutat despre măsurile pe care ar trebui să le ia organele de resort şi despre implicarea mai activă în soluţionarea probleme­lor acestor persoane.

 

Numărul şomerilor, în creştere

 

Potrivit datelor statistice, la începutul anului curent, pe teri­toriul Republicii Moldova domi­ciliau circa 25 de mii de cetăţeni străini şi apatrizi, dintre care circa 14 mii deţineau permis de şedere permanent. În acelaşi timp, potri­vit Raportului statistic al ANOFM privind măsurile de ocupare şi protecţie socială a persoanelor  aflate în căutarea unui loc de muncă, numărul şomerilor aflaţi în evidenţă la începutul lunii aprilie a fost de 29.717 persoane, dintre care 13.817 sunt femei. Conform raportului, numărul șomerilor continuă să crească mereu, iar pe parcursul lunii precedente au fost înregistrate alte 2114 persoane.

,,Noi putem să ajungem într-o situaţie destul de dificilă, potrivit căreia pe cetăţenii noştri care ca­ută un loc de muncă sau pe cei care se reîntorc de peste hotare nu-i vom putea plasa în câmpul muncii. Problema principală ră­mâne a fi salariile mici. Alta ar fi că nu avem o statistică privind persoanele care emigrează și nu­mărul celor care s-au angajat în câmpul muncii. De la ce să înce­pem discuțiile cu ei, să-i orientăm spre ceea ce avem. Poate că ei, când aud de sărăcia din Moldova, se întorc înapoi de unde au venit. Structurile în domeniu pe care le avem astăzi în stat sunt departe de realitate şi de ceea ce trebuie să facă”, a conchis Petru Chiriac.

 

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand