Cheltuielile necesare în prezent pentru a asigura un nivel decent de trai pentru o familie din ţara noastră constituie 37 de mii 98 de lei lunar, conform unei estimări recente realizate de reprezentanţii sindicatelor.
Metodologia respectivă de estimare a costului forţei de muncă şi a ponderii acestuia în costul final al mărfurilor şi serviciilor a fost prezentată şi discutată de sindicalişti în cadrul unui seminar organizat de curând la Institutul Muncii din Chişinău.
În condiţiile în care Biroul Naţional de Statistică stabileşte doar costul mediu lunar al forţei de muncă suportat de angajator, reprezentanţii sindicatelor şi-au propus să calculeze şi ce salarii ar trebui să ridice lucrătorii din ţara noastră pentru a duce o viaţă decentă, a precizat Sergiu Sainciuc, vicepreşedinte al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova. Astfel, costul lunar al forţei de muncă suportat de angajator pentru un salariat este de 5128 de lei, în timp ce, pentru a avea un trai decent, acelaşi lucrător ar trebui să ridice lunar, în medie, câte 18 mii 549 de lei.
„Cercetarea a pornit de la necesităţile unei familii standard, alcătuite din patru persoane, dintre care doi sunt adulţi care muncesc şi doi – copii. Costurile incluse se referă la serviciile comunale, îmbrăcăminte, încălţăminte, toate tipurile de asigurări, achiziţia unei locuinţe, a unui automobil etc. Am încercat să introducem în această metodologie toate costurile reale ca să vedem care ar trebui să fie costul obiectiv al forţei de muncă”, a specificat Sergiu Sainciuc. Indicatorul la care s-a ajuns în urma acestei estimări reprezintă suma costului forţei de muncă necesar pentru ca familiilor lucrătorilor să le fie asigurat un trai decent, nu unul de lux. Or, ceea ce include în prezent bugetul minim de consum calculat pentru o persoană presupune venitul în baza căruia aceasta să poată doar supravieţui.
De menţionat că, în prezent, aproximativ 70 de mii de bugetari din ţara noastră primesc un salariu de la 1000 până la 1500 de lei. Şi nivelul pensiilor pe care le ridică 90 la sută dintre pensionarii moldoveni este aproape acelaşi.
Pentru ca lucrătorii să beneficieze de salarii decente, este necesar ca
în ţara noastră să existe activitate economică, să fie create locuri de muncă, iar acestea să poată fi ocupate. Or, dacă nu este oferit un nivel acceptabil de remunerare, nimeni nu se angajează. Mai mult, dacă nu au suficiente oportunităţi în ţara noastră, tinerii moldoveni preferă să plece în străinătate.
Salariul minim vs. minimul de existenţă
„Ştim cu toţii că în ţara noastră avem garanţii foarte limitate în domeniul salarizării. Astfel, salariul minim pe ţară de 1000 de lei este incomparabil chiar şi cu minimul de existenţă, care depăşeşte suma de 1800 de lei. Totodată, în sectorul real al economiei avem un cuantum minim garantat de 2100 de lei”, a subliniat Sergiu Iurcu, şef adjunct al Departamentului protecţie social-economică al CNSM.
În acelaşi timp, în ţările Uniunii Europene, nivelul salariului minim este stabilit în mărime de cel puţin 50-60 la sută din salariul mediu pe ţară. Suma de 37 de mii 98 de lei constituie valoarea medie lunară a unui buget raţional al unei familii alcătuite din patru persoane, inclusiv doi adulţi şi doi copii. Metodologia prin care s-a ajuns la acest indicator stabileşte mărimea la care ar trebui să tindă salariatul în conformitate cu cerinţele principalei legi a economiei marfare – cea a costului.