Membrii Comitetului Executiv (CE) al Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură (FSLC) s-au întrunit, pe 28 iunie, în ședință ordinară, unde au discutat mai multe chestiuni ce vizează activitatea federației, situația din ramură și planurile pentru perioada următoare.
Cei prezenți au menționat că o problemă importantă cu care se confruntă liderii sindicali din teritoriu, ce se răsfrânge asupra motivării și menținerii membrilor de sindicat, este nivelul prost de salarizare a lucrătorilor din cultură, în special a angajaților caselor de cultură și ai muzeelor. Aceștia activează în condiții neadecvate, iar reprezentanții autorităților publice locale nu se conformează cu prevederile Convenției Colective (nivel de ramură), astfel fiind încălcate drepturile și interesele membrilor de sindicat.
Potrivit Nadejdei Andronic, vicepreședinte al FSLC, problema salarizării insuficiente a fost pusă în discuții în cadrul Comisiei na-ționale pentru consultări și negocieri colective. Vicepreședintele FSLC și-a exprimat speranța că, odată cu adoptarea noii Legi a salarizării, vor fi majorate și salariile în ramură. Ea a mai accentuat necesitatea stabilirii unui salariu tarifar unic pentru toate categoriile de bugetari.
Un alt subiect abordat în cadrul ședinței s-a referit la problema
încasării și decontării cotizațiilor de membru de sindicat, deoarece sunt înregistrate restanțe la unele întreprinderi din ramură. Participanții la ședință au stabilit că termenul limită de achitare a acestor restanțe este 30 iulie anul curent.
În context, membrii Comitetului Executiv au fost informați despre faptul că specialiștii aparatului FSLC au efectuat mai multe verificări ale activității organelor sindicale, în vederea respectării legislației în vigoare, Convenției Colective și Statutului FSLC. Totodată, s-a discutat despre activitatea consiliilor ramurale din Nisporeni, Ștefan Vodă și Criuleni, a organelor sindicale de la Teatrul Republican de Păpuși „Licurici” și administrației publice locale. Sindicaliștii au solicitat angajatorilor să lichideze abaterile de la legislația muncii acolo unde acestea au fost depistate.
Membrii CE au mai adoptat o hotărâre, care va fi expediată administrației și organelor sindicale vizate, pentru a lichida lacunele ce se referă la diverse subiecte discutate în cadrul ședinței.