30 mai 2024
Chisinau
Social

Medicina: un an greu, și nici nu se vede luminița la capătul tunelului

Loading
Social Medicina: un an greu, și nici nu se vede luminița la capătul tunelului
Medicina: un an greu, și nici nu se vede luminița la capătul tunelului
cairos.in

Migrația medicilor este un fenomen care continuă să perturbeze siste­mul sănătății. Doar anul trecut s-au eliberat din proprie inițiativă 4390 de medici. În același timp, o proble­mă extrem de importantă pentru sistemul de sănătate o constituie îmbătrânirea cadrelor medicale. În anul 2017, în instituțiile medicale au activat 10291 de angajați cu vâr­sta de pensionare și 1385 de inva­lizi. Fenomenul migrației cadrelor medicale este impulsionat de sala­riile mici, condițiile dificile de mun­că, lipsa spațiului locativ etc.

Aceste date statistice au fost făcute pu­blice în cadrul lucrărilor ședinței în plen a Consiliului Republican al Federației „Sănă­tatea”, care a avut loc pe 30 martie. Cei prezenți la eveniment au vorbit despre criza de lucrători medicali, indiferent dacă e vorba de doctori, asistente medicale, felceri sau infirmiere, despre salariile mi­zere, neatractive, în special pentru tinerii specialiști, condițiile de muncă dificile etc.

Sindicaliștii și-au spus păsul în fața de­putatei Valentina Stratan, a Alionei Serbu­lenco, secretar de stat în cadrul Ministe­rului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, și vicedirectorului Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, Iurie Osoianu.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand