21 iulie 2024
Chisinau
Social

Mecanisme de angajare în câmpul muncii a vârstnicilor

Loading
Social Mecanisme de angajare în câmpul muncii a vârstnicilor
Mecanisme de angajare în câmpul muncii a vârstnicilor

angajare

 

Necesitatea promovării unor mecanisme de angajare a persoanelor în vârstă în câmpul muncii a constituit tema unei mese rotunde organizate recent la Chişinău. Participanţii la dezbateri au propus un şir de măsuri pentru a fi incluse în noua Strategie națională pri­vind politicile de ocupare a forţei de muncă din Republica Moldova pentru 2016-2020.

 

Recomandările au fost înaintate de reprezentanţii unei organizaţii neguvernamentale şi vizează: elabo­rarea unui nou concept de pensionare, cu eliminarea constrângerilor ce demotivează vârstnicii să lucreze, precum şi creșterea competitivității vârstnicilor pe piața muncii. Ele mai includ măsuri de eliminare a discriminării pe criterii de vârstă în câmpul muncii, de promovare a antreprenoriatului și a autoangajării în rândul vârstnicilor.

Reprezentanţii Ministerului Muncii, Protecției So­ciale și Familiei s-au arătat deschişi pentru promo­varea măsurilor în cauză. Potrivit lor, populația de vârstă aptă de muncă se va reduce în viitor și aceste schimbări vor fi resimțite şi mai mult începând din 2017.

Noua strategie de ocupare a forței de muncă inclu­de programe de mentorat între persoane în vârstă și tineri, precum şi scheme de ocupare în câmpul muncii a persoanelor în etate, inclusiv cu oferirea de subvenții şi diferite facilităţi angajatorilor.

Conform rezultatelor unui studiu recent, în 2015, în câmpul muncii activau aproape 12 la sută din pen­sionarii moldoveni, iar acest indicator scade odată cu înaintarea în vârstă a acestei categorii de persoane. Totodată, oamenii în etate de la sate se angajează mai greu decât cei din oraşe, iar nivelul de ocupare este de şapte şi, respectiv, 18 la sută.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand