9 October 2024
Chisinau
Social

Materiale de construcţie, comericalizate cu abateri

Loading
Social Materiale de construcţie, comericalizate cu abateri
Materiale de construcţie, comericalizate cu abateri

 

 

materiale-de-constructie

Foto: stroylux.md 

Pe parcursul lunii septembrie, au fost efectuate 12 controale planifi­cate privind respectarea norme­lor de comercializare a materiale­lor de construcții de către agenții economici din întreaga țară.

 

În urma acestor verificări, inspec­torii de la protecţia consumatorilor au constatat mai multe încălcări, dintre care cele mai frecvente sunt marcarea incompletă a produselor expuse spre comercializare, lipsa informației pen­tru consumatori şi a instrucțiunilor de utilizare în limba oficială.

Printre abaterile cel mai frecvent de­pistate se numără utilizarea mijloacelor de măsurare fără verificare metrologică şi lipsa registrului pentru reclamații.

În consecinţă, inspectorii au elibe­rat prescripții de interzicere temporară a loturilor de materiale de construcţie care erau vândute cu încălcări de la normele în vigoare şi de înlăturare a neconformităților. Totodată, aceştia au întocmit mai multe procese-verbale cu privire la contravenție.

Potrivit reprezentanţilor Agenţiei pentru Protecţia Consumatorilor, toată informaţia necesară trebuie să fie in­dicată pe ambalajul de consum sau în instrucţiunile elaborate de producător şi incluse în cutiile produselor sau lipite pe ambalaj.

Toate informaţiile, inclusiv cele ver­bale, referitoare la produsele, serviciile oferite consumatorilor, documenta­ţia de însoţire, precum şi contractele încheiate trebuie să fie prezentate, în primul rând, în limba de stat, iar apoi şi în una din limbile de circulaţie inter­naţională.

Alte marcaje pot fi aplicate pe pro­dus, pe o etichetă ataşată ambalajului sau pe documentele comerciale însoţi­toare, cu condiţia să nu afecteze vizibi­litatea şi lizibilitatea mărcii de confor­mitate.

„Pe noi, ca lideri de sindicat, ne inte­resează ca membrii noştri care lucrează cu materiale de construcţie să ştie dacă acestea sunt nocive sau au impact nega­tiv asupra sănătăţii. Orice producător sau importator trebuie să ţină cont şi de aceste aspecte, pe lângă toate celela­te documente de care trebuie să dispu­nă”, a remarcar preşedintele Federaţiei „Sindicons”, Victor Talmaci. El s-a ară­tat convins că există numeroase cazuri asemenea celor depistate de inspectorii pentru protecţia consumatorilor şi a apreciat că în această situaţie înăspri­rea controlului este binevenită.

La rândul său, vicepreşedintele „Sindicons”, Oleg Mârleanu, a adăugat că materialele de construcţie trebuie să corespundă cerinţelor tehnice nu doar în ceea ce ţine de noxe. Chiar şi în procesul tehnologic, când sunt folosi­te anumite materiale sau componente precum prefabricatele, lucrătorii tre­buie să dispună de informaţii comple­te de utilizare, pentru a nu se expune unor pericole de producere a acciden­telor de muncă.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand