Pe parcursul lunii septembrie, au fost efectuate 12 controale planificate privind respectarea normelor de comercializare a materialelor de construcții de către agenții economici din întreaga țară.
În urma acestor verificări, inspectorii de la protecţia consumatorilor au constatat mai multe încălcări, dintre care cele mai frecvente sunt marcarea incompletă a produselor expuse spre comercializare, lipsa informației pentru consumatori şi a instrucțiunilor de utilizare în limba oficială.
Printre abaterile cel mai frecvent depistate se numără utilizarea mijloacelor de măsurare fără verificare metrologică şi lipsa registrului pentru reclamații.
În consecinţă, inspectorii au eliberat prescripții de interzicere temporară a loturilor de materiale de construcţie care erau vândute cu încălcări de la normele în vigoare şi de înlăturare a neconformităților. Totodată, aceştia au întocmit mai multe procese-verbale cu privire la contravenție.
Potrivit reprezentanţilor Agenţiei pentru Protecţia Consumatorilor, toată informaţia necesară trebuie să fie indicată pe ambalajul de consum sau în instrucţiunile elaborate de producător şi incluse în cutiile produselor sau lipite pe ambalaj.
Toate informaţiile, inclusiv cele verbale, referitoare la produsele, serviciile oferite consumatorilor, documentaţia de însoţire, precum şi contractele încheiate trebuie să fie prezentate, în primul rând, în limba de stat, iar apoi şi în una din limbile de circulaţie internaţională.
Alte marcaje pot fi aplicate pe produs, pe o etichetă ataşată ambalajului sau pe documentele comerciale însoţitoare, cu condiţia să nu afecteze vizibilitatea şi lizibilitatea mărcii de conformitate.
„Pe noi, ca lideri de sindicat, ne interesează ca membrii noştri care lucrează cu materiale de construcţie să ştie dacă acestea sunt nocive sau au impact negativ asupra sănătăţii. Orice producător sau importator trebuie să ţină cont şi de aceste aspecte, pe lângă toate celelate documente de care trebuie să dispună”, a remarcar preşedintele Federaţiei „Sindicons”, Victor Talmaci. El s-a arătat convins că există numeroase cazuri asemenea celor depistate de inspectorii pentru protecţia consumatorilor şi a apreciat că în această situaţie înăsprirea controlului este binevenită.
La rândul său, vicepreşedintele „Sindicons”, Oleg Mârleanu, a adăugat că materialele de construcţie trebuie să corespundă cerinţelor tehnice nu doar în ceea ce ţine de noxe. Chiar şi în procesul tehnologic, când sunt folosite anumite materiale sau componente precum prefabricatele, lucrătorii trebuie să dispună de informaţii complete de utilizare, pentru a nu se expune unor pericole de producere a accidentelor de muncă.