Reprezentanții Federației „Agroindsind” au aprobat o serie de măsuri pe care le recomandă structurilor sale sindicale pentru a asigura realizarea intereselor vitale ale membrilor, consolidarea organizațiilor de toate nivelurile și dezvoltarea capacităților pentru a răspunde prompt și eficient provocărilor cauzate de pandemia de COVID-19.
Întruniți recent în ședință, membrii Biroului executiv al „Agroindsind” au calificat drept grave consecințele pandemiei asupra majorității colectivelor de muncă din ramura agroalimentară. Pe lângă recomandările menționate mai sus, elaborate de Consiliul metodic al federației, ei au mai stabilit ca prioritate evaluarea situației din fiecare structură, planificarea și realizarea unor acțiuni de diminuare a impactului pandemiei asupra membrilor, dar și reexaminarea și modificarea bugetelor pentru 2020, ce vor fi incluse în dările de seama pentru prima jumătate a anului.
Recomandările respective structurate pe trei niveluri sunt desinate sindicatelor de bază, structurilor teritoriale „Agroindsind” și centrului federației.
Preocupările sindicatelor de bază
Printre principalele preocupări ale comitetelor sindicale se vor număra: formarea în rândul salariaților a unui spirit de solidaritate, consolidare și sprijin reciproc, respectarea cu strictețe a prescripțiilor sanitar-epidemiologice antiCOVID, încurajarea morală și materială a membrilor aflați în situații dificile.
Sindicaliștii vor pune accentul pe îndeplinirea de către angajator a prevederilor legale privind crearea condițiilor de muncă impuse de pandemie, achitarea restanțelor salariale, inclusiv a plăților legate de șo-majul tehnic, a plăților compensatorii stipulate în actele normative.
O prioritate fundamentală va fi asigurarea garanției de păstrare a locului de muncă sau de aplicare a prevederilor Codului muncii, achitarea indemnizațiilor de concediu, implementarea contractelor colective de muncă sau, la necesitate, renegocierea unor beneficii pentru membrii de sindicat ce nu pot fi onorate pentru moment.
Acțiuni importante
Comitetele sindicale sunt îndemnate să întreprindă următoarele: organizarea de întâlniri de grup sau individuale cu membrii pentru identificarea stării de sănătate, morale, materiale și a măsurilor posibile, monitorizarea gradului de îndeplinire a prevederilor contractelor colective, a legislației muncii și a normelor adoptate în legătură cu pandemia.
Totodată, este necesară elaborarea și înaintarea către angajator de revendicări pentru atenuarea consecințelor pandemiei asupra salariaților membri: ajutor material, condiții suplimentare de recuperare a sănătății și îngrijire a copiilor etc. De asemenea, va fi inițiat dialogul oficial sindicat–angajator pe marginea problemelor existente și a revendicărilor înaintate.
Alte acțiuni se vor axa pe informarea efectivului sindical despre situația creată, desfășurarea unor campanii de comunicare-informare stop-COVID-19. În caz de neglijare a actelor normative sau revendicărilor înaintate, pe marginea problemelor identificate vor fi sensibilizate structurile sindicale ierarhice, serviciile competente de stat, vor fi organizate întruniri comune: comitetul sindical – structura ierarhică sindicală – administrația – instituția de stat abilitată. Structurile teritoriale sunt chemate să investigheze situația din organizațiile sindicale în ceea ce privește respectarea de către angajator a cerințelor legate de pandemie.
Interacțiune cu centrul federației
Această conlucrare se va realiza prin înaintarea, după caz, a unor solicitări de suport metodic și participativ pentru de-pășirea problemelor existente, publicarea periodică pe suporturile mass-media a unor articole consacrate problematicii COVID-19.
În același timp, se va interacționa cu centrul „Agroindsind” și cu structurile sindicale ale federației în scopul depășirii problemelor de gestionare a situației legate de COVID-19 în colectivele de muncă pe ansamblu și în raport cu structurile statale centrale și de ramură. În acest scop, va fi stabilit un sistem de comunicare cu comitetele sindicale și federație accesibil în condițiile pandemiei.
În vederea unei gestionări eficiente a situației, centrul „Agroindsind” se va afla în strânsă conlucrare cu structurile sindicale ale federației și cu CNSM, cu Federația Națională a Patronatului din Agricultură și Industria Alimentară, cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.