19 aprilie 2024
Chisinau
Auto

Maşină diesel sau pe benzină?

Loading
Auto Maşină diesel sau pe benzină?
Maşină diesel sau pe benzină?
disel-benzin

Foto: kienthuc.net

Atunci când vrei să-ți cumperi o mașină nouă, pe lângă mar­că, model și culoare, trebuie să iei în con­siderare și dacă op­tezi pentru un motor diesel sau pe benzi­nă. Există un număr de factori pe care tre­buie să-i iei în vedere atunci când decizi să cumperi o mașină pe motorină sau pe ben­zină.

 

 

 

Distanța parcursă

 

Din experiență, o ma-șina pe motorină are o performanță mai bună la distanța parcursă cu un singur litru, comparativ cu echivalentul acesteia pe benzină. Nu e neobişnuit că o mașină care merge pe motorină să parcurgă pană la aproximativ 55 de km cu un litru, comparat cu echi­valentul acesteia pe benzi­nă, care parcurge aproxi­mativ 35 de km cu un litru. Asta înseamnă că vei putea călători mult mai departe cu un singur rezervor plin.

 

Performanță

 

O mașină pe benzină va avea o putere de accele­rare mai mare și va fi mai receptivă la comenzi, de­cât una pe motorină, deși motoarele diesel moderne recuperează teren.

 

Siguranță

 

Atât motorul diesel cât și cel pe benzină, într-o mașină modernă, ar tre­bui să fie la fel de robuste. Totuși, dacă ai de gând să parcurgi mulți kilometri într-un an, de ex. 24.000, atunci o mașină diesel va performa mult mai bine, decât una pe benzină. Acest lucru se datorează faptului că motoarele diesel sunt percepute ca fiind mult mai puternice. Din acest motiv mai multe taxiuri au motoare diesel.

 

Costuri permanente

 

Atât mașinile diesel, cât și cele pe benzină au nevo­ie de o buna mentenanță, pentru a le menține în sta­re excelentă. O mașină pe benzină trebuie verificată la fiecare 15.000 de km sau o dată la 12 luni.

O mașină pe motorină are în general nevoie de o mentenanță variabilă, adi­că în funcție de modul în care conduci mașina. Ve­rificarea în mod normal se va face o dată la 18 luni-2 ani sau în jur de 32.000 de km parcurși.

Costul taxelor și al asi­gurării se ridică cam la același nivel.

 

Revânzarea

 

Vei ajunge și la mo­mentul, când vei dori să achiziționezi un automobil mai nou și atunci vei vrea să obții pe mașina ta un prețcât mai bun. Dacă ai o mașină pe benzină care a parcurs peste 150.000 de km, mulți vor fi descurajați să o cumpere, iar acest lu­cru iți va spune că mașina ta nu valoarează foarte mult.

Dar, dacă o mașină pe motorină a parcurs ace-eași distanță în kilometri, atunci cumparătorii vor fi mai interesați, deoare­ce vor considera că acea mașină încă mai are destu­lă viață în ea.

 

Luând în considerare toți acești factori, îți va fi mai ușor să iei decizia le­gată de motorul care ți se potrivește cel mai bine. Ar merita să conduci ambele tipuri de mașină, înainte să iei decizia, deoarece multă lume preferă manevrabi­litatea unui anume tip de motor, față de celălalt.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand