Se zice că dacă cunoști legile managementului sindical, ești puternic, dacă le și înțelegi – ești de neînfrânt. Acesta este motto-ul activului sindical din cadrul instituțiilor de învățământ din raionul Călărași, care s-a întrunit recent, în cadrul Atelierului de lucru cu genericul „Managementul sindical eficient – factor de bază al succesului”.
S-au discutat realizările, dar și problemele ce țin de activitatea sindicală în organizația primară.
„Membrii Comisiei de cenzori, activiști sindicali în calitate de formatori au dat tot ce-i mai bun și perfomant din experiența lor sindicală. Este vorba de Lucia Bricicaru de la Liceul „Vasile Alecsandri” din Călărași, Valentina Stratan de la Gimnaziul Hârjauca, Lilia Negru de la Școala primară din Călărași, Ina Stratan de la Grădinița din Nișcani, Lilia Franțuz de la instituția de educație timpurie nr. 2 „Guguță” din Călărași, precum și de Viorica Preguza de la Gimnaziul din Săseni”, ne spune Tamara Damir, președinta Consiliului raional Călărași al Federației Sindicale a Educației și Științei.
S-a vorbit, în cadrul întrunirii, despre motivația angajaților de a deveni membri de sindicat, despre beneficiile care îi aduc un contract colectiv de muncă, dar și alte chestiuni. Toate având un singur scop: o viață prosperă, un salariu decent și siguranța zilei de mâine.
Nu s-au trecut cu vederea în cadrul discuțiilor problemele vechi cu care intră în noul an școlar cadrele didactice. Este vorba de remunerea prea modestă a angajaților din sistemul educației, lipsa cadrelor didactice tinere, prevederile proiectului Regulamentului ce ține de performanța și sporul specific al cadrelor didactice.
În raionul Călărași sunt peste 1500 de membri de sindicat din domeniul educației.