29 martie 2024
Chisinau
Social

Mamele vor putea prezenta acte on-line la stabilirea indemnizaţiei pentru îngrijirea copilului

Loading
Social Mamele vor putea prezenta acte on-line la stabilirea indemnizaţiei pentru îngrijirea copilului
Mamele vor putea prezenta acte on-line la stabilirea indemnizaţiei pentru îngrijirea copilului
mama-copil

Foto: libertatea.ro

 

Gradul în care sunt create condiţii inofensive pentru viaţa şi sănătatea salariaţilor la locul de muncă este unul dintre principalii indicatori ai calităţii vieţii oamenilor din orice stat. În ţara noastră, fiecare al zece­lea angajat lucrează actualmente în condiţii ce nu corespund cerinţelor de securitate şi sănătate în muncă, iar în fiecare an cel puţin 400 de lucrători devin victime ale accidentelor produse în timpul serviciului. 

 

Din toamna anului curent, mamele vor pu­tea prezenta on-line actele necesare, care le-ar permite ulterior să beneficieze de indem­nizaţie unică la naşterea copilului şi pentru creşterea copilului până la vârsta de trei ani. Un anunţ în acest sens a făcut, marţi, la Chi­şinău, Liuba Rotaru, preşedinta Consiliului de Femei din cadrul Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor, în cadrul unei şedinţe a consi­liului. „E un pas reuşit al Casei Naţionale de Asigurări Sociale, care va scuti mămicile de a face drumuri pe la casele teritoriale de asigu­rări sociale, cu bebeluşii în braţe.

Preşedinta Consiliului de Femei a vorbit şi despre o altă noutate, şi anume – de la 1 sep­tembrie, soţii şi părinţii persoanelor decorate post-mortem cu „Ordinul Republicii” şi Ordi­nul „Ştefan cel Mare şi Sfânt” vor avea drep­tul să primească alocaţii nominale, în valoare de 500 de lei. Aceasta a devenit posibil după ce recent a fost completată Legea nr.190-XV cu privire la veterani din 8 mai 2003.

 

Taţii încă nu pot să-şi ia concediu paternal pentru îngrijirea copilului

 

Totodată, mai multe reprezentante ale Consiliului de Femei din cadrul CNSM şi-au exprimat nedumerirea de ce până în prezent nu a fost elaborat cadrul normativ, care ar permite ca şi bărbaţii să îşi ia concediu pater­nal de îngrijire a copilului. La 27 mai anul cu­rent, a fost modificată o prevedere a Codului muncii, potrivit căreia taţii pot să beneficieze de un concediu paternal cu durata de 14 zile. Acest concediu se acordă pe parcursul a 56 de zile de la naşterea copilului, iar plata aces­tui concediu urmează a fi efectuată din mij­loacele bugetului asigurărilor sociale de stat. Prevederea respectivă este bună, cu atât mai mult cu cât Codul familiei prevede că mama şi tata au aceleaşi obligaţii de întreţinere şi îngrijire a copilului. Dar, cu părere de rău, nici până în prezent nu este aprobat un regu­lament care ar permite implementarea aces­tei prevederi a Codului muncii. Din această cauză, mulţi tătici sunt revoltaţi de faptul că instituţii ale statului nu se grăbesc să adopte un regulament în acest sens, astfel că ei nu pot beneficia de concediu paternal.

Tot în aceeași ședință, membrele Consiliu­lui de Femei au acordat vot de încredere Liu­bei Rotaru pentru ca dumneaei să participe la 

Conferinţa Comisiei de Femei a ITUC/PERC, care va avea loc în perioada 18-20 octombrie în Tbilisi, capitala Georgiei. Reuniunea are loc o dată la patru ani. În cadrul evenimen­tului, vor fi alese organele de conducere ale acestei structuri internaţionale. Totodată, Liuba Rotaru va prezenta un raport cu privire la activitatea Consiliului de Femei din cadrul CNSM.

„Avem multe de realizat. Trebuie să insis­tăm ca să obţinem facilităţi pentru familii în care se cresc copii, pentru sporirea natalităţii, pentru a elimina discriminarea faţă de femei, pentru ca femeile să constituie cel puţin 30 la sută din organele de conducere ale CNSM”, a adăugat Liuba Rotaru.

Liuba Rotaru a amintit prevederile Le­gii nr.489 din 8 iulie 1999 privind sistemul public de asigurări sociale. „În Republica Moldova, asigurarea socială este obligato­rie. Prestaţiile de asigurări sociale reprezin­tă o susținere financiară, în caz de pierdere totală sau parţială a veniturilor, ca urmare a invalidităţii, a accidentelor de muncă, boli­lor, maternităţii, pierderii locului de muncă sau a decesului. Aceeaşi persoană nu poate beneficia de două sau mai multe prestaţii de asigurări sociale pentru acelaşi risc asigurat, pentru că ar rezulta o supraplată şi angajatul sau angajatorul, după caz, trebuie să restitu­ie bani înapoi la Casa Naţională de Asigurări Sociale. De exemplu, dacă mămica primeşte indemnizaţie pentru îngrijirea copilului, ea nu poate beneficia concomitent şi de con­cediu medical. Sprijinul de care beneficiază persoana asigurată constituie: indemnizaţia de maternitate, indemnizaţia unică la naşte­rea copilului, pentru îngrijirea copilului până la trei ani, indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă, bilete de tratament sanatorial, ajutor de şomaj  etc. Fiecărei per­soane asigurate i se atribuie un singur cod personal de asigurări sociale, cunoaştem aşa-numita cartelă galbenă. Din 17 martie 2015, nu este necesară înmânarea şi prezentarea acestei cartele, eliberate de Casa Naţională de Asigurări Sociale, pe care este indicat codul personal de asigurări sociale (CPAS). Salaria­ţii şi contabilii accesează site-ul Casei Naţio­nale de Asigurări Sociale şi, după ce introduc numele, prenumele persoanei şi codul nume­ric personal, află şi care este codul personal de asigurări sociale. Forma REV 1 nu se mai prezintă pe hârtie la Casa Naţională de Asigu­rări Sociale,  toată informaţia urmând a fi pla­sată în format electronic. E uşor atât pentru angajaţi, angajatori, cât şi pentru contabili”, a specificat Liuba Rotaru.

Sursa citată a adăugat că „legea prevede că angajatorii sunt obligaţi să prezinte lunar declaraţiile privind venitul asigurat al per­soanelor angajate.  În acest caz, unii patroni şi contabili fac o mare greșeală, pentru că nu prezintă la timp declaraţiile persoanelor asi­gurate – forma REV 5. Suferă oamenii, pen­tru că, începând cu anul 2013, toate dreptu­rile sociale se stabilesc în baza informaţiei prezentate în declaraţiile REV 5. Important este să disciplinăm agenţii economici care nu îşi onorează obligaţiile faţă de cei care pro­duc bunuri, muncesc cinstit, dar uneori nu pot beneficia de unele prestaţii de asi­gurări sociale, din cauza patronului sau a contabilului. Ar fi bine ca fiecare persoană angajată în câmpul muncii să solicite o pa­rolă personală de la casa teritorială de asigu-rări sociale, prin intermediul căreia ar putea să-şi verifice contul personal în sistemul de asigurări sociale. Această parolă se atribuie gratis”, a menţionat Liuba Rotaru.

 

Angajaţii din aviaţia civilă achită asigurări sociale de 33% din venituri

 

Prezentă la şedinţă, Tamara Strungaru, şefa Direcţiei venituri din cadrul Casei Teri­toriale de Asigurări Sociale a sectorului Cen­tru al capitalei, a menţionat că majoritatea instituţiilor achită contribuţii de asigurări sociale în mărime de 23 la sută din toate ve­niturile şi doar 22% plătesc angajatorii din agricultură. Angajatul achită contribuţii in­dividuale de asigurări sociale în mărime de șase la sută din toate veniturile.  Totodată, nu se percep contribuţii de asigurări sociale din ajutoare materiale, inclusiv cele achita­te în caz de calamităţi naturale, cheltuieli de deplasare, indemnizaţie de eliberare din ser­viciu, din bursele elevilor şi ale studenţilor. Asigurări sociale în valoare de 33 la sută din toate veniturile achită persoanele angajate în aviaţia civilă.

O taxă fixă de 7032 de lei plătesc anual fon­datorii întreprinderilor individuale, avocaţii, executorii judecătoreşti, posesorii de paten­te, administratorii autorizaţi. Programatorii achită şi ei o taxă fixă de 2323 de lei, iar pro­prietarii sau arendaşii de terenuri agricole, care lucrează terenurile în mod individual, virează anual 1752 de lei drept contribuţii de asigurări sociale. Termenul de achitare a acestor contribuţii se face lunar, până la data de 25 a lunii următoare lunii de gestiune. Au dreptul la indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă persoanele care au un stagiu de cotizare de trei ani sau nouă luni în ultimele 24 de luni calendaristice.

La finele şedinţei, Olga Stratulat, consul­tant superior în Departamentul organizare, educaţie şi informare din cadrul CNSM, a anunţat că în octombrie la Chişinău va avea loc Forumul femeilor sindicaliste. Olga Stra­tulat a vorbit şi despre activităţile realizate de Consiliul de Femei în semestrul I al anu­lui curent.

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand