25 iunie 2024
Chisinau
Social

Mai mulți feroviari au protestat la Chișinău: „Noi și familiile nu avem ce mânca!”

Loading
Social Mai mulți feroviari au protestat la Chișinău: „Noi și familiile nu avem ce mânca!”
Mai mulți feroviari au protestat la Chișinău: „Noi și familiile nu avem ce mânca!”
Vocea poporului

Joi, 4 martie, chiar de la primele ore ale dimineții, mai mulți muncitori au protestat în fața sediului central al În­treprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova” (CFM). Angajații CFM și-au manifestat nemulțumirea față de în­târzierile salariale și au cerut condu­cerii întreprinderii să le fie achitate restanțele.

„Nu avem ce mânca, nu avem cu ce trăi. De câteva luni nu am primit nici un ban. Din ce să trăim? S-a întrebat oare cineva dintre guvernanți? Nu am ce pune copi­lului pe masă și nici unde în altă parte să ne angajăm”, ni se plânge una dintre pro­testatare.

Ulterior, muncitorii au mers să protes­teze în fața Parlamentului și a Președinției. În condițiile în care conducerea CFM nu le îndeplinește cerințele, aceștia vor să fie auziți de autorități.

„Pe parcursul ultimilor ani, am avut tot felul de comisii de negocieri, am deschis multe uși, la toți oficialii, dar nu am fost auziți. Sunt oameni care lucrează la între­prindere câte 30 de ani, a fost un colectiv, o disciplină la CFM, dar la ce s-a ajuns? Ați adus tot felul de șefi care vin, plea­că, mai iau ce rămâne, distrug tot, dar angajații rămân cu aceleași probleme. Au ajuns să cheltuiască în alte scopuri și cotizațiile pe care le achită membrii de sindicat. Încetați să faceți experimente pe Căile Ferate, nu suntem de fier. Numiți-ne un șef care să ne înțeleagă, un finanțist care să facă regulă, niște manageri care să ne rezolve problemele. Statul nu poate să rămână fără Căile Ferate, la fel cum nu poate să rămână și fără armată sau medicină”, a menționat președintele Federației Sindicale a Feroviarilor, Ion Zaporojan.

La protest au venit muncitori de la Un­gheni și Bălți, dar și de la alte noduri fe­roviare. Angajații CFM ies la proteste de câteva săptămâni, fiind nemulțumiți de atitudinea conducerii instituției. Oamenii se plâng că nu mai reușesc să își achite facturile și nu pot să-și acopere cheltuie­lile pe care le au. Mai mult, muncitorii nu mai au bani nici pentru produse alimenta­re. Amintim că Parlamentul a instituit Co­misia de anchetă pentru analiza situației economico-financiare de la întreprindere. Comisia este formată din nouă membri și are la dispoziție 60 de zile pentru a veni cu un raport.

Datoriile întreprinderii de stat CFM se ridică la aproape 460 de milioane de lei, dintre care aproape 70 de milioane de lei reprezintă datoriile salariale. Anterior, reprezentanții CFM analizau propunerea ca circulația trenurilor să fie suspendată pentru o perioadă, iar în jur de 1000 de angajați să fie concediați.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand