2 October 2024
Chisinau
Social

Mai multe reforme sociale sprijinite de echipa de țară ONU

Loading
Social Mai multe reforme sociale sprijinite de echipa de țară ONU
Mai multe reforme sociale sprijinite de echipa de țară ONU
agora.md

În 2023, echipa de țară ONU a sprijinit lansarea mai multor reforme sociale ambițioase, inclusiv reforma sistemului de asistență socială din Republica Mol­dova, reformele pieței muncii și reforma serviciilor de îngrijire timpurie a copii­lor, menite să îmbunătățească calitatea vieții pentru categoriile vulnerabile ale populației.

O declarație în acest sens a făcut Simon Springett, coordonator rezident al ONU în Moldova, care precizează că în centrul tutu­ror eforturilor se află întotdeauna oamenii din Republica Moldova, în special, femeile, copiii și tinerii, persoanele cu dizabilități, refugiații, migranții, bătrânii etc. Afirmațiile au fost făcute în contextul prezentării reali­zărilor Organizației Națiunilor Unite în Mol­dova în anul 2023.

Aproximativ 32.000 de persoane vulne­rabile, inclusiv copii și adolescenți, femei însărcinate, mame care alăptează, precum și refugiați, au accesat diferite servicii și pro­grame de asistență medicală. Campaniile ample de conștientizare cu privire la imuni­zare au ajuns la peste 120.000 de persoane la nivel național, în timp ce sute de lucrători medicali și-au îmbunătățit capacitățile și cunoștințele”, se arată într-un comunicat de presă.

În același timp, peste 111 mii de copii, in­clusiv refugiați, au avut acces la educație prin inițiative formale și non-formale.

În total, 164.800 de persoane vulnerabile au primit asistență în numerar prin interme­diul Fondului de reducere a vulnerabilității creat de Guvern pentru a putea face față efectelor crizei. Totodată, o agenție guver­namentală a fost înființată cu sprijinul ONU pentru a supraveghea legislația și politicile relevante privind violența de gen.

În 2023, Organizația Națiunilor Unite și-a intensificat sprijinul în domeniul guvernanței participative și al coeziunii sociale. Ju­mătate din autoritățile publice locale la ni­vel de raion au elaborat și au alocat bugete pentru planuri anuale de acțiune pentru ti­neret, utilizând propriile resurse.

Peste 120 de mii de bărbați și femei au dobândit o mai bună înțelegere a procese­lor electorale prin programe de mentorat, campanii de sensibilizare și inițiative de educație electorală. În ciuda progreselor înregis­trate, femeile continuă să fie ținta violenței politice în bază de gen.

Un sprijin semnificativ a fost acordat Republicii Moldova prin îndrumare în mate­rie de politici, advocacy și expertiză tehnică pentru a promova dezvoltarea economică incluzivă și durabilă a țării. Unul dintre re­zultatele majore obținute în acest domeniu a fost ratificarea Convenției 190 a OIM pri­vind violența și hărțuirea sexuală la locul de muncă, subliniind angajamentul Republicii Moldova de a promova medii de lucru sigure și echitabile.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand