Un număr de 9550 de persoane vor fi admise în următorul an de studii în instituţiile de învăţământ profesional tehnic secundar la 80 de meserii solicitate pe piaţa muncii. Conform proiectului planului de admitere elaborat în baza noului Nomenclator al domeniilor de formare profesională şi al meseriilor şi profesiilor, 9015 dintre acestea vor beneficia de finanţare bugetară, iar 535 vor fi înmatriculate pe bază de contract.
Potrivit reprezentanţilor Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, planul de admitere aprobat în 2015 a fost îndeplinit la nivel de doar 85 la sută. În consecinţă, 1633 de locuri de studii au rămas neacoperite. Astfel, proiectul sus-menţionat prevede o diminuare cu 1450 de persoane, inclusiv 686 cu finanţare de la buget, a numărului de elevi ce urmează a fi admişi la studii în anul curent, faţă de planul aprobat pentru 2015.
Conform proiectului, la solicitarea agenţilor economici, în viitorul an de studii vor fi pregătite cadre pentru cinci meserii noi. Printre acestea se numără cea de tipograf print digital şi offset, electromontor sisteme de pază şi semnalizare a incendiilor, electromontor la repararea şi montarea liniilor de cablu, electronist telecomunicaţii; instalator instalaţii de încălzire, ventilaţie şi climatizare.
Totodată, în învăţământul profesional tehnic postsecundar şi postsecundar nonterţiar este prevăzută admiterea la studii a 9428 de elevi, în creştere cu 158 de persoane în raport cu planul stabilit pentru anul precedent. Dintre acestea, 4239 de persoane vor beneficia de finanţare de la buget, iar 5009 vor fi înmatriculate pe bază de contract.
Proiectul planului este elaborat în corespundere cu noul Nomenclator al domeniilor de formare profesională, al specialităţilor şi calificărilor pentru învăţământul profesional tehnic postsecundar şi postsecundar nonterţiar. El prevede admiterea la studii a elevilor la 89 de specialităţi, dintre care 34 sunt noi.
Astfel, noile specialităţi vor fi pregătite pentru domeniile:
afaceri şi administrare, inginerie şi activităţi inginereşti, tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, fabricare şi prelucrare, servicii transport, sănătate etc.
De asemenea, la solicitarea Fabricii de Confecţii „Ionel” S.A., a fost prevăzută admiterea a 75 de persoane la învăţământul cu frecvenţa redusă la specialităţile: modelarea, proiectarea şi tehnologia confecţiilor din tricot; modelarea, proiectarea şi tehnologia confecţiilor din ţesături; modelarea şi tehnologia articolelor din piele şi înlocuitori.
Această modalitate de admitere este motivată prin necesitatea de a asigura un proces continuu de instruire şi perfecţionare a specialiştilor de la întreprinderile de profil, precum şi de a oferi angajaţilor posibilitatea de a îmbina studiile cu munca.
În acelaşi timp, la studii superioare de licenţă (ciclul I), este prevăzută admiterea la 170 de specialităţi a 17353 de persoane. La studii superioare de master (ciclul II) urmează a fi înmatriculate 7504 persoane, iar la studii de rezidenţiat – 532.
Pentru onorarea obligaţiilor Republicii Moldova în cadrul acordurilor bilaterale încheiate cu diferite ţări, este propusă admiterea la studii a 325 de cetăţeni străini, inclusiv 254 la studii superioare de licenţă şi 41 – la studii superioare de master.
Conform proiectului, 30 de cetăţeni străini urmează a fi admişi în baza unor burse pentru mobilitate academică, în vederea favorizării şi dinamizării mobilităţii de scurtă durată a studenţilor străini în instituţiile de învăţământ din ţară. Aceasta are drept scop realizarea obiectivului de bază al Procesului de la Bologna şi al Programului Comisiei Europene Erasmus+ (International credit mobility), care oferă studenţilor din diverse ţări posibilităţi de realizare a studiilor şi cercetărilor în instituţii de învăţământ din străinătate.