3 October 2024
Chisinau
Social

Lucrătorii din economia informală, familiarizați cu drepturile lor

Loading
Social Lucrătorii din economia informală, familiarizați cu drepturile lor

salariu-in-plic

 

O campanie de sensibiliza­re a opiniei publice din ţara noastră asupra economiei informale și a muncii nede­clarate a fost lansată, la înce­putul acestei săptămâni, de reprezentanţii Organizației Internaționale a Muncii, a precizat pentru „Vocea po­porului” Ala Lipciu, coordo­nator naţional al OIM.

 

Obiectivul principal al acestei campanii este creșterea nivelu­lui de conștientizare a avantajelor ocupării formale a forței de muncă și ale declarării locului de muncă, precum şi promovarea unei culturi a respectării și încurajării trecerii la economia formală.

În cadrul campaniei urmează ca, începând cu 18 ianuarie și până pe 29 februarie 2016, să fie difuzate, zilnic, clipuri video și radio. Tot­odată, în locuri publice vor fi am­plasate panouri și afișe și vor fi dis­tribuite pliante, pentru a ajunge la un număr cât mai mare de oameni din întreaga ţară care ar putea fi ocupaţi, în prezent, în economia informală.

După cum ne informează re­prezentanţii Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, ini­ţiatorii campaniei au adoptat trei mesaje pentru educarea, informa­rea și generarea unor schimbări de atitudine, iar în ultimă instanţă şi de comportament. Ele au următo­rul conţinut: „Contribuie și benefi­ciază de prestațiile sociale”, „Cere-ți contractul de muncă” şi „Spune NU salariilor în plic”.

În prezent, economia informală și munca nedeclarată sunt proble­me majore ce afectează piața forței de muncă și sistemul de securitate socială din ţara noastră.

„Această situație ne impune, pe toți actorii interesați – Guvernul, sindicatele, patronatele, agenții economici și partenerii de dezvol­tare ai ţării noastre – să identificăm și să întreprindem măsuri eficiente de formalizare a economiei infor­male. Campania lansată de OIM este binevenită și necesară pentru informarea corectă a persoanelor despre drepturile, dar și benefici­ile activității desfăşurate într-un cadru formal”, a declarat Iurie Cră­ciuneac, viceministru în exercițiu al Muncii, Protecției Sociale și Fa­miliei.

Aproximativ 32,5 la sută din populaţia ocupată din ţara noastră au avut, în 2014, un loc de muncă informal în calitate de serviciu de bază. În 2010, 57 la sută dintre lu­crători nu şi-au declarat pe deplin salariile, iar munca prestată în mod informal a fost evaluată la 9,3 mili­arde de lei sau 45 la sută din fondul de salarii.

Ţara noastră s-a angajat, în 2011, să combată economia informa­lă prin punerea în aplicare a unui plan de acțiuni privind minimali­zarea practicii de achitare a salari­ilor „în plic” şi a „muncii la negru”. Documentul a fost aprobat la soli­citarea reprezentanţilor Confede­raţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, care au constatat, însă, recent, că măsurile întreprinse de Guvern în perioada 2011-2014 nu au avut efectul scontat.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand