2 December 2024
Chisinau
Dialoguri

Lilia ȘTERBEȚ: „Premiul a ridicat standardele sindicatului pe care îl reprezint și ne-a făcut mai vizibili”

Loading
Dialoguri Lilia ȘTERBEȚ: „Premiul a ridicat standardele sindicatului pe care îl reprezint și ne-a făcut mai vizibili”
Lilia ȘTERBEȚ: „Premiul a ridicat standardele sindicatului pe care îl reprezint și ne-a făcut mai vizibili”
facebook.com

Ne spune că a fost încântată de oportunitatea de a participa la Con­cursul organizațiilor sindicale pri­mare, unde a devenit câștigătoare la Categoria ,,Promovarea valori­lor europene prin sindicat”. Se de­osebesc de alți colegi pentru că instituția în care muncește  se ali­niază obiectivelor și valorilor euro­pene pe care le promovează în mod special prin intermediul Centrului de Informare al Uniunii Europene care activează în Biblioteca Publică Raională.

Vorbim despre Lilia Șterbeț, președinta organizației  sindicale primare a BiblioteciiPublice Raionale „Antonie Plămădeală”din Hâncești, cu o vechime în această organizație de 10 ani. Funcția de lider o deține din anul 2015.

Rezultatul obținut la concursul „Pro­movarea valorilor europene prin sindi­cat” a avut un impact semnificativ atât pe plan profesional, cât și personal, ne spune Lilia Șterbeț.

„Participând la acest concurs, am învățat lucruri noi, am acumulat experiență, am co­laborat mai eficient cu colegii. Acest trofeu a confirmat munca și dedicarea pe care le-am investit în activitatea sindicală. A fost o con­firmare a faptului că metodele și strategiile utilizate au fost eficiente și, în consecință, apreciate. Premiul a adus o vizibilitate mai mare atât pentru mine, cât și pentru sindi­catul pe care îl reprezint, a ridicat standar­dele și ne-a încurajat să stabilim obiective și mai ambițioase pentru viitor, atât în ceea ce privește reprezentarea membrilor, cât și în implementarea de noi proiecte și servi­cii de dezvoltare a competențelor. Acest succes m-a încurajat să continui să îmi dezvolt competențele profesionale, par­ticipând la cursuri de formare și seminare relevante. Această distincție mă motivează să continui cu pași siguri, cu o voce clară, inițiative concrete în sprijinul colegilor și, în final, să promovez mișcarea sindicală pri­mară din cadrul Bibliotecii Publice Raionale ,,Antonie Plămădeală” Hâncești, susține Lilia Șterbeț.

Investind în oameni, investim în viitor

Este un lider sindical activ, posedă calități organizatorice bune,  are abilități de comu­nicare și convingere, creativă și inovativă.

„De-a lungul acestei perioade, una dintre prioritățile mele a fost „Investirea în oameni – investirea în viitor”. Într-o instituție, în cazul nostru, organizația sindicală primară din Biblioteca Publică Raională ,,ÎPS Anto­nie Plămădeală”, cea mai valoroasă resur­să este Omul. Pentru o bună organizare a activităților în cadrul organizației sindicale primare din Biblioteca Publică Raională, am trasat împreună cu echipa un șir de obiecti­ve strategice, care au scopul primordial de a îmbunătăți activitatea instituției noastre și de a susține toate drepturile salariaților, după cum urmează: Asigurarea unor condiții optime de muncă; Susținerea evenimente­lor și inițiativelor culturale, cognitive, soci­ale; Susținerea și implementarea politicii în domeniul securității și sănătății în muncă; Monitorizarea achitării la timp a salariilor angajaților; Acordarea  ajutoarelor materi­ale în diferite situații, la necesitate; Organi­zarea activităților de agrement”, ne spune președinta organizației sindicale primare a Bibliotecii Publice Raionale Hâncești.

Lilia Șterbeț ne mărturisește că este o onoare să fie lider sindical, dar, totodată, aceasta implică și o serie de responsabilități. „Liderul sindical, în primul rând, este un lider bun, capabil să inspire și să motiveze mem­brii pentru a acționa în interesul comun. Mă simt responsabilă să transmit membrilor de sindicat informații veridice ce țin de dreptu­rile salariaților și legislația muncii și despre dorința permanentă de dezvoltare”, susține Lilia Șterbeț.

Desigur, în această activitate nu lipsesc nici provocările, cum ar fi limitarea resurse­lor financiare care pot afecta capacitatea de a oferi suport adecvat membrilor de sindi­cat.

„La modul general, salariații nu sem­nalează nemulțumiri, condițiile legate de mediul de lucru sunt bune, întrucât noi ne ghidăm după mottoul „Oferă-i anga­jatului condiții prielnice de muncă – după care solicită-i calitatea serviciilor” și, desi­gur, posibilitățile de formare continuă sunt bine stabilite. Dacă apar mici conflicte între angajați, cheia soluționării este comunica­rea caldă și prietenoasă. Prin abilitatea de a media conflictele și de a găsi soluții amiabi­le se menține un climat de muncă armonios. Asigurarea transparenței în toate acțiunile și deciziile luate construiește și consolidea­ză încrederea membrilor.

Cât privește Convenția colectivă de muncă, pe care eu și echipa mea o consi­derăm un document eficient și valoros în activitatea profesională, este un instrument activ în apărarea drepturilor și intereselor salariaților din instituție. Se poziționează în permanență pe linia întâi atunci când este vorba de discutarea și înaintarea propune­rilor în legislația în domeniu, aplicându-se la soluționarea problemelor ce țin de res­pectarea condițiilor de muncă și de odihnă, achitarea pentru condițiile nocive, remu­nerarea la timp a salariaților și remedierea conflictelor în instituție”, mai spune Lilia Șterbeț.

Mișcarea sindicală – evoluție pozitivă în viitor

„Este foarte important de fiecare dată să conving un nou angajat care pășește în instituția noastră infodocumentară ca să devină membru de sindicat și să înțeleagă că a fi membru al unui sindicat înseamnă să poți beneficia de numeroase avantaje și de protecție în diferite cazuri. Și anume: protecția drepturilor, sprijin, reprezentare legală, condiții de muncă mai bune, secu­ritatea muncii ș. a. Sindicatele se implică masiv pentru a asigura condiții de muncă sigure și pentru a reduce riscurile de acci­dente și de boli profesionale. Prin negoci­ere colectivă, sindicatele pot obține salarii mai mari, beneficii de sănătate mai bune, pensii și alte avantaje pentru membrii lor. Aderarea la un sindicat promovează un sentiment de solidaritate și colegialitate între angajați, ajutându-i să lucreze îm­preună pentru obiective comune. Credem că mișcarea sindicală va avea o evoluție pozitivă în viitor. Ne vom adapta, orienta, reorganiza activitățile cu schimbările ulte­rioare care se vor produce în societate, în avantajul membrilor de sindicat. Dar pentru aceasta cred că, atât la nivel central, cât și, mai ales, la nivel local, este nevoie de mai multă informare, de promovarea mai inten­să a adevăratelor principii și valori pe care le împărtășesc sindicatele. În concluzie, pu-tem afirma cu certitudine că organizația sindicală primară  din Hâncești este forța motrice, cheia succesului în activitățile salariaților”, conchide Lilia Șterbeț.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand