Președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), Igor Zubcu, a vorbit, pe 8 iunie, de la tribuna centrală a celei de-a 110-a sesiuni a Conferinței Internaționale a Muncii, organizată de OIM la Geneva, Elveția, despre eforturile partenerilor sociali din Republica Moldova în domeniul protecției social-economice a populației.
Liderul sindical s-a referit la relansarea activității Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective, la provocările cu care se confruntă partenerii sociali la etapa actuală și la obiectivele pentru următoarea perioadă.
„În numele Delegației și al sindicatelor din Republica Moldova, aș vrea să salut toți participanții la Conferință, care în acest an a abordat un subiect extrem de important pentru oamenii muncii – munca decentă și economia socială și de solidaritate. Considerăm că asigurarea unei munci decente este mai actuală ca niciodată în contextul pandemiei, care a erodat din bunăstarea lucrătorilor, dar și din cauza războiului din Ucraina, față de care nu putem fi indiferenți”, a relevat președintele CNSM.
„Prin eforturi comune cu partenerii sociali din R. Moldova, am reușit să relansăm activitatea Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective, inclusiv să semnăm în octombrie 2021 un nou Program de țară privind munca decentă între OIM și Republica Moldova pentru anii 2021-2024, care să contribuie la o ocupare incluzivă și productivă pentru tineri, protecție eficientă în muncă și dialog social eficient. Pe această cale, aș vrea să mulțumesc pentru asistența tehnică și suportul OIM pentru îmbunătățirea cadrului legal național și promovarea principiilor muncii decente în Republica Moldova.”, a subliniat Zubcu.
„Împreună cu patronatele și cu Guvernul, am reușit să majorăm și să egalăm salariile minime atât pentru sectorul public, cât și pentru cel privat, astfel încât să asigurăm puterea de cumpărare în condițiile creșterii alarmante a inflației din cauza crizei energetice și a conflictului armat din țara vecină. Pasul următor fiind modificarea cadrului legal pentru stabilirea unui salariu minim pe țară, pe care noi, sindicatele, propunem să fie stabilit prin negocieri colective”, a informat liderul sindical.
„Fără asigurarea unei creșteri continue a salariilor, nu vom putea să prevenim exodul populației din țară și să contribuim la reducerea sărăciei. O provocare pentru partenerii sociali rămâne a fi economia informală și nedeclararea tuturor veniturilor salariale, care fac mai vulnerabili lucrătorii informali și pune în pericol sustenabilitatea sistemului de securitate socială. Suntem ferm convinși de necesitatea elaborării unui document de politici care să conțină măsuri pentru diminuarea fenomenului dat”, a accentuat președintele CNSM.