
Foto: wikimapia.org
Reprezentanţii Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova au efectuat un control obştesc al respectării drepturilor preferenţiale la muncă ale unui salariat membru de sindicat al Întreprinderii de Stat ,,Întreprinderea pentru Silvicultură Silva–Centru” din Ungheni. Acesta a fost concediat prin procedura de lichidare a funcţiei, iar experţii sindicali au constatat că în acest proces au fost încălcate unele prevederi legale.
Iurie Anton a expediat o adresare la CNSM, în care anunţă că i-au fost încălcate drepturile preferenţiale la muncă şi solicită ca specialiştii Inspectoratului Muncii al Sindicatelor să efectueze un control la ÎS ,,Silva–Centru”.
„În martie 2014, a fost lichidată funcţia de inginer pază şi protecţie a pădurii pe care o deţineam. Anterior, am activat ca inginer pază şi protecţie a pădurii, dar am exercitat şi atribuţiile de inginer cinegetic până la finele anului 2013”, scrie Iurie Anton.
Amalgam de funcţii
Bărbatul povesteşte că, la începutul anului 2014, în statele întreprinderii a fost inclusă o funcţie separată de inginer cinegetic. Pe 14 martie 2014, administraţia unităţii a dispus lichidarea celor două posturi de muncă şi introducerea în statele întreprinderii a unei funcţii noi – de inginer pază, protecţie a pădurii şi cinegetică. Aceasta a fost oferită, însă, altui angajat, iar lui i s-a propus să lucreze ca muncitor la pepinieră, care se află la o distanţă de 35 km de la domiciliul său.
Iurie Anton consideră că în acest fel i-au fost încălcate drepturile. Mai mult, el este de părere că statele de funcţii au fost aprobate în ianuarie 2014 şi nu puteau fi modificate decât peste cel puţin un an, dar acest lucru a avut loc peste doar două luni.
Bărbatul spune că funcţia de inginer cinegetic a exercitat-o până în iulie 2013, fără a fi plătit pentru această muncă. De atunci şi până la finele aceluiaşi an, a primit un adaos de 0,4 din salariul de funcţie sau încă 1000 de lei.
În opinia lui Iurie Anton, la cât efectiv de vânat gestionează ÎS ,,Silva–Centru”, nu era necesară introducerea în statele de personal a unei funcţii separate. „Cred că directorul avea nevoie să-şi bage un om al lui şi a vrut să se debaraseze de mine”, a presupus bărbatul.
Cu toate acestea, la începutul anului curent, a fost introdusă în statele de personal jumătate de unitate de inginer pe cinegetică şi în această poziţie a fost angajată o altă persoană. Ulterior, în luna martie a acestui an, au fost lichidate cele două funcţii şi a fost instituită una nouă, care nu există în Clasificatorul ocupaţiilor şi nici nu este una legală, este de părere Iurie Anton.
Şomer, în trei săptămâni
Acum, salariatul în cauză este angajat în calitate de inginer pază, dar a fost preavizat despre faptul că va fi disponibilizat şi, în aproximativ trei săptămâni, va rămâne şomer. În schimb, postul de inginer pază, protecţie şi cinegetică este ocupat de altcineva.
Iurie Anton este convins că, în corespundere cu legea, funcţia respectivă trebuia să-i fie oferită lui.
El a specificat că lucrează la ÎS ,,Silva–Centru” de aproximativ 20 de ani, în timp ce colegul său care l-a succedat în funcţie – de numai 1–2 ani.
Şi în ce priveşte eficienţa de care a dat dovadă în postul de inginer pe cinegetică, acesta a remarcat că, în 2013, a întocmit procese–verbale în şase cazuri de braconaj, a ridicat nouă arme, inclusiv a documentat omorârea unei femele de mistreţ cu purcei.
Constatările inspectorilor
În urma examinării petiţiei sus–menţionate, reprezentanţii Inspectoratului Muncii al Sindicatelor au constatat că salariatul în cauză a fost angajat în calitate de inginer pază şi protecţia pădurii la ÎS ,,Silva–Centru” în baza unui contract individual de muncă pe durată nedeterminată.
Pe 15 ianuarie 2014, Agenţia „Moldsilva” a aprobat statele de personal ale acestei întreprinderi, care includ funcţia de inginer pază şi protecţia pădurii şi pe cea de inginer cinegetic. Pe 11 martie, directorul ÎS ,,Silva–Centru” solicită conducătorului agenţiei, printr-o scrisoare, reducerea celor două posturi şi instituirea noii funcţii – de inginer pază, protecţia pădurii şi cinegetică.
Această cerere a fost satisfăcută pe 11 martie, printr-un ordin emis cu trei zile mai târziu. Inspectorii sindicali ai muncii susţin însă că ordinul respectiv nu poate avea putere retroactivă şi nici să modifice relaţiile de muncă stabilite înaintea emiterii acestuia.
De asemenea, experţii Inspectoratului Muncii al Sindicatelor constată că funcţia de inginer pază, protecţia pădurii şi cinegetică nu există în Clasificatorul ocupaţiilor din Republica Moldova şi, respectiv, nu este legală. În clasificator sunt specificate două funcţii separate – de inginer pază pentru protecţia pădurilor şi de inginer cinegetică.
Consecinţele ordinului

Foto: adevarul.md
Tot pe 14 martie 2014, Iurie Anton este preavizat despre reducerea, peste trei luni, a funcţiei pe care o exercita – de inginer pază şi protecţia pădurii, la fel ca şi colegul său care deţinea postul de inginer cinegetică. Celor doi li s-a propus să lucreze ca muncitori la pepiniera ocolului silvic Ungheni şi li s-a adus la cunoştinţă dreptul de a folosi o zi pe săptămână, cu menţinerea salariului mediu, pentru a-şi căuta de lucru.
Ulterior, pe 21 martie, ÎS ,,Silva–Centru” a informat Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Ungheni despre disponibilizarea inginerului cinegetică, iar pe 14 aprilie – a lui Iurie Anton. Pe 11 iunie 2014, fostul inginer cinegetică este angajat în funcţia de inginer pază, protecţia pădurii şi cinegetică.
Concluziile experţilor
Din cele expuse rezultă că, în procesul de reducere a funcţiei de inginer pază şi protecţia pădurii şi a celei de inginer cinegetică, au fost comise unele abateri de la legislaţie, se menţionează în răspunsul la petiţie.
Printre acestea se numără faptul că ordinul de preavizare a celor doi salariaţi nu a fost emis cu două luni înainte de reducerea statelor de personal, ci mai târziu cu peste o lună, fapt ce contravine Codului muncii. De asemenea, funcţia nouă, inclusă în statele de personal, lipseşte din Clasificatorul ocupaţiilor şi, în acest fel, sunt încălcate prevederile art. 7, alin. (3) din Legea privind ocuparea forţei de muncă şi protecţia socială a persoanelor aflate în căutarea unui loc de lucru.
Totodată, noua funcţie implică atribuţiile exercitate anterior de către inginerul pază şi protecţia pădurii şi de inginerul cinegetică, ceea ce demonstrează că sunt restabilite aceleaşi locuri de muncă, prin încălcarea prevederilor art. 88, alin. (3) din Codul muncii.
Dreptul la replică
Încercările repetate de a discuta cu directorul ÎS ,,Silva–Centru” Ungheni nu s-au soldat cu vreun rezultat, pe motiv că acesta se afla în concediu medical, iar telefonul său mobil era deconectat. Directorul general al Agenţiei „Moldsilva”, Ştefan Chitoroagă, a confirmat faptul că această persoană se afla în concediu medical de peste jumătate de lună.
Solicitat să se pronunţe pe marginea acestui caz, Ştefan Chitoroagă a menţionat că ÎS ,,Silva–Centru” este una din cele 26 de unităţi subordonate structurii pe care o conduce. Potrivit lui, din raţionamente de eficienţă, administraţiile acestor întreprinderi îşi elaborează de sine stătător statele de personal sau solicită ca ele să fie modificate.
Cu referire la legalitatea procedurilor legate de concedierea lui Iurie Anton, Ştefan Chitoroagă a argumentat că a semnat ordinele respective după ce a primit avizele experţilor în materie de la Agenţia „Moldsilva”. „Dacă dumnealui consideră că nu s-a procedat corect, este în drept să se adreseze Inspectoratului de Stat al Muncii sau în judecată”, a concluzionat directorul general.