16 iunie 2024
Chisinau
Social

La Berlin, s-a desfășurat Congresul XV al Confederației Europene a Sindicatelor

Loading
Social La Berlin, s-a desfășurat Congresul XV al Confederației Europene a Sindicatelor
La Berlin, s-a desfășurat Congresul XV al Confederației Europene a Sindicatelor
etuc.org

Delegația Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, condusă de Igor Zubcu, președinte al CNSM, a participat, în perioada 23-26 mai curent, la cel de-al XV-lea Congres al Confederației Eu­ropene a Sindicatelor (ETUC), care s-a desfășurat la Berlin, Germania.

La congres au fost prezenți circa 600 de delegați, reprezentanți a 93 de organizații sindicale naționale din 41 de țări europene, inclusiv reprezentanți de la 10 federații sin­dicale sectoriale europene.

La deschiderea lucrărilor con­gresului au asistat lideri importanți din cadrul Uniunii Europene: Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, Nicolas Schmit, Comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Olaf Scholz, cance­larul Germaniei, Hubertus Heil, mi­nistrul Muncii și Afacerilor Sociale din Germania ș.a.

 

Liderii sindicali europeni au discutat despre prioritățile privind protecția drepturilor membrilor de sindicat

 

Timp de patru zile, liderii sin­dicali europeni au discutat despre prioritățile sindicale  vizând protecția drepturilor și a intereselor membri­lor de sindicat din țările europene. Delegații au făcut schimb de opinii privind noi modele de activitate ale organizațiilor sindicale europene, provocările legate de viitorul muncii, fortificarea Confederației Europene a Sindicatelor. De asemenea, delegații la Congres au sărbători 50 de ani de la fondarea ETUC.

În cadrul Congresului a fost aleasă noua conducere a ETUC, s-a discutat pe marginea Raportului de activita­te al ETUC pentru anii 2019-2023, a Statutului ETUC, și au fost adopte mai multe documente importante pentru mișcarea sindicală europea­nă, inclusiv Manifestul de la Berlin și Programul strategic de acțiune al ETUC pentru anii 2023-2027.

Confederația Națională a Sindica­telor din Moldova a devenit membră a Confederației Europene a Sindi­catelor la 27 octombrie 2022. ETUC este principala organizație sindica­lă care reprezintă lucrătorii la nivel european. În rolul său de partener social european, ETUC coordonează politicile naționale și sectoriale ale afiliaților săi în chestiuni sociale și economice, în special, în cadrul pro­ceselor instituționale ale UE.

ETUC a fost fondată în anul 1973 și include în componența sa peste 90 de organizații sindicale, care cu­prind peste 45 de milioane de mem­bri de sindicat.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand