4 octombrie 2023
Chisinau
Sanatate

Kraken, o nouă variantă a virusului Covid-19, depistată și în R. Moldova

Loading
Sanatate Kraken, o nouă variantă a virusului Covid-19, depistată și în R. Moldova
Kraken, o nouă variantă a virusului Covid-19, depistată și în R. Moldova
libertatea.ro

O nouă variantă a virusului Covid-19 face ravagii. Potrivit specialiștilor, noua tulpină, numită Kraken, este mult mai contagioasă decât Omicron și a fost confirmată la doi bărbați și o femeie din Repu­blica Moldova. Medicii îndeamnă populația să evite locurile aglome­rate, să poarte mască de protecție, dar și să se vaccineze împotriva virusului Covid-19.

Ștefan Gheorghiță, epidemiolog la Agenția Națională pentru Sănătate Publi­că, a menționat că în Republica Moldova există o migrație sporită, atât internă, cât și externă, de aceea prezența virusului este absolut inevitabilă. „Simptomele rămân aceleași ca și pentru Covid-19. Însă această variantă este mult mai contagioasă, iar ris­cul de îmbolnăvire este mai înalt”, a afirmat epidemiologul.

Specialiștii recomandă populației să respecte măsurile de prevenire a infecției Covid-19, dar și să se vaccineze, aceasta fi­ind unica metodă sigură și eficientă pentru a ne proteja de boală.

„Măsurile de protecție sunt aceleași ca și în cazul virusului Omicron – vaccinarea și măsurile specifice de prevenire. Măsuri­le specifice de prevenire sunt: adresarea la medic la apariția primelor simptome, izola­rea, formele ușoare – tratament la domiciliu sub supravegherea medicului de familie. Distanța fizică, evitarea, locurilor aglome­rate. Recomandăm purtarea măștilor în transportul public și în locurile aglomerate”, a concretizat Ștefan Gheorghiță.

 

Pericolul pandemiei legate de Covid-19 încă nu a trecut și ar putea să mai facă ravagii

 

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, varianta Kraken este extrem de contagioasă. Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor estimează că aceasta dublează numărul de persoane pe care le îmbolnăvește. Prima dată Kraken a fost în­registrată în lunile noiembrie și decembrie 2022, în Statele Unite, iar în prezent este considerată a fi tulpina dominantă în SUA. Noua tulpină a fost confirmată și în maimulte țări europene. În ultima perioadă, populația a neglijat măsurile de protecție, dar după ce a auzit de o nouă tulpină, a devenit vigilentă și unii au revenit deja la purtarea măștilor în locurile aglomerate. Oamenii cu care am discutat ne-au spus că vor reveni la metodele vechi de a se proteja împotriva virusului.

 

VOX POPULI

Vasile Ciobanu, 63 de ani:

Masca de protecție e cu mine mereu. Atunci când urc în troleibuz, mi-o pun ca să nu mă îmbolnăvesc. Dacă eu sunt sănătos, poate cineva să răsufle spre mine și eu spre el. Din această cauză port masca de protecție.

Inga Dumbravă, 25 de ani:

Dacă este din nou o pandemie, evident că cel mai bine este să ne protejăm. – Dvs. veți purta masca de protecție? – Evident că nimeni nu dorește să poarte masca de protecție, însă, dacă va fi nevoie, nu vom avea de ales.

Rodion Ungureanu, 44 de ani:

Am început să port mască de ieri (marți, nota red.). Am auzit de noua tulpină. Nu mi-e frică, dar trebuie să ne protejăm. E clar că dacă este infecție trebuie să purtăm mască. Toți membrii familiei mele poartă mască.

Maria Tuchilatu, 74 de ani:

Nu am auzit, dar cred că virusul e contagios. Acum port mască în transportul public, în locurile aglo­merate.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand