25 iunie 2024
Chisinau
Social

ITUC face apel la guvernele din lume să protejeze angajații

Loading
Social ITUC face apel la guvernele din lume să protejeze angajații
ITUC face apel la guvernele din lume să protejeze angajații
ituc-csi.org

În ajunul Zilei mondiale pentru securitate și sănătate la locul de muncă, marcată anu­al în întreaga lume pe 28 aprilie, Confederația Internațională a Sindicatelor (ITUC), al cărei membru este și Confederația Națională a Sindi­catelor din Moldova, vine cu un apel către gu­verne de a face din munca sigură și sănătoasă un drept fundamental.

„Fiecare persoană care lucrează ar trebui să știe că are dreptul de a se aștepta ca totul să fie făcut pentru a se afla în siguranță la locul de muncă. Solicităm ca Organizația Internațională a Muncii să trateze sănătatea și securitatea la locul de lucru ca pe un drept fundamental al angajaților. Este la fel de important ca libertatea de asociere și eli­minarea muncii forțate, a muncii copiilor și a discriminării în muncă”, a declarat secretarul general al ITUC, Sharan Burrow.

Ea susține că au trecut trei ani de când Conferința Cen­tenarului OIM a convenit că acest lucru se va face. În aceas­tă perioadă, aproximativ 8,1 milioane de oameni au murit ca urmare a muncii lor și chiar mai mulți acum trăiesc cu răni și boli care le-au schimbat viața, deoarece angajatorul lor nu i-a protejat.

„Pandemia de Covid-19 a demonstrat fără îndoială că oamenii care lucrează nu mai pot aștepta asta. Decesele la locul de muncă sunt decese care pot fi prevenite, iar ultimele cifre arată că la fiecare zece secunde moare cel puțin un muncitor. Făcând acest lucru, OIM va începe să reducă acest număr îngrozitor de morți și răniți”, a adăugat Burrow.

ITUC și afiliații trebuie să facă apel la guverne ca să în­treprindă următoarele măsuri: ratificarea și implementarea Convențiilor fundamentale ale OIM privind sănătatea și se­curitatea; ratificarea și implementarea tuturor Convențiilor sectoriale sau specifice pericolelor la locul de muncă; înființarea de organisme naționale de sănătate și siguranță care să unească sindicatele și reprezentanții angajatorilor; recunoașterea infecției Covid-19 drept boală profesională.

„Angajatorii trebuie să-și asume responsabilitatea pentru evaluarea și eradicarea riscurilor la locurile lor de muncă și în lanțurile de aprovizionare, precum și consul­tarea sindicatelor cu privire la prevenire prin intermediul comitetelor de sănătate și securitate la locul de muncă. Sănătatea și siguranța ar trebui să fie prima prioritate la locul de muncă, nu un îndemn ocazional”, a conchis Sha­ran Burrow.

În legătura cu marcarea Zilei mondiale pentru securitate și sănătate la locul de muncă, în ajunul Zilei de 1 mai – Ziua solidarității oamenilor muncii, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova va organiza în Chișinău, pe 28 aprilie, un marș de solidaritate cu participarea mem­brilor de sindicat de la toate centrele sindicale național–ramurale. O hotărâre în acest sens a fost adoptată la ședința Comitetului Confederal al CNSM din 31 martie 2022.

Data de 28 aprilie la nivel internațional este o zi de­dicată comemorării celor care și-au pierdut viața în urma accidentelor de muncă și a bolilor profesionale, fiind și o oportunitate de a promova securitatea și sănătatea în mun­că. Din anul 2010, la inițiativa sindicatelor, și în Republica Moldova, ziua de 28 aprilie este oficial recunoscută drept Zi de comemorare. Prin marcarea acestei zile, se urmărește a sublinia importanța dezvoltării unei culturi preventive privind securitatea și sănătatea la locul de muncă.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand