28 martie 2024
Chisinau
Dialoguri

Ion Munteanu: „Într-o perioadă nefastă, am păstrat osatura colectivului, evitând fluctuația de cadre”

Loading
Dialoguri Ion Munteanu: „Într-o perioadă nefastă, am păstrat osatura colectivului, evitând fluctuația de cadre”
Ion Munteanu: „Într-o perioadă nefastă, am păstrat osatura colectivului, evitând fluctuația de cadre”
Vocea poporului

Casele de Odihnă și Recuperare „Perlele Nistrului” SRL, aflate în subordinea CNSM, consti­tuie un patrimoniu al sindicatelor, în care s-au investit mulți bani, dar mai ales mult suflet, o adevărată bijuterie cu care se mândresc copiii, dar și părinții lor, sindicaliști. Vă propunem în continuare un interviu cu Ion Munteanu, directorul acestei instituții aflată într-un loc pitoresc pe malul Nistrului.

– Domnule Munteanu, pandemia de covid a dat peste cap activitatea mul­tor sectoare economice, întreprinderi. Probabil că au fost afectate de pande­mie și „Perlele Nistrului” de la Vadul lui Vodă. Dar cum a fost sezonul de odihnă din anul curent?

– Anul acesta a fost un an mai mult decât bun. Dar înainte de a vorbi despre aceasta vreau să vă spun ceva despre cei doi ani de pandemie. Noi am fost singura instituție care și-a reprofilat activitatea. Neavând posibilitate să primească copii, din cauza restricțiilor sanitare, noi ne-am reprofilat și am lucrat pentru părinți și copii. În 2020 și 2021 am activat, e drept, în condiții grele, dar în 2021 am avut chiar și un profit, dacă vorbim de situația economico-financiară, lucru care ne-a bucurat și pe noi, și condu­cerea CNSM.

– Puteți să ne dezvăluiți și niște cifre în acest sens?

– Da, este vorba de un profit de peste 200 de mii de lei în anul 2021, un an greu, când aproape nimeni nu a activat, toate instituțiile, sanatoriile erau închise, când era o situație, cum se spune la noi, la Cahul, „mort, nea Tănase!”…

– Dar și în privința sănătății era un mare pericol…

– Am luat toate măsurile, precum ne ghida Comisia Națională de Sănătate Pu­blică, și oamenii au beneficiat de toate serviciile pe care le-am prestat conform prescripțiilor organelor de resort. Dar cel mai important, în această perioadă nefastă nu numai pentru R. Moldova, pentru regi­unea europeană, ci și pentru toată lumea, am păstrat osatura colectivului, am evitat fluctuația de cadre, pe de o parte, iar pe de altă parte, nu am lăsat să se degradeze moral și fizic edificiile. Vreau să vă spun că edificiile de la majoritatea bazelor de odihnă de la Vadul lui Vodă s-au degradat și acestea nu au putut să-și reia activitatea în condiții normale. Cred că acesta este cel mai bun rezultat al nostru din ultimii ani: cu riscurile asumate, am păstrat ceea ce am avut și am mers înainte.

– O să revenim la anul 2022. Înain­te de asta trebuie să remarc că CNSM a făcut investiții serioase la „Perlele Nistrului”, despre aceasta s-a vorbit în mai multe rânduri…

– Confederația într-adevăr a făcut niște investiții de circa opt milioane de lei, prin 2012-2015. S-au făcut reparații capitale la Blocul B, s-au modernizat terenurile de joc, piscina, teatrul de vară, blocurile sa­nitare, s-au făcut achizițiile respective de mobilier, de lenjerie, instalații frigorifice etc., de tot ce ține de viitoarea activitate. Evident, fondatorul, CNSM, a făcut tot ce a putut, ca mai apoi, ca agent economic, prin activitatea noastră economică efici­entă, să redresăm situația.

– Da, am ajuns la 2022…

– Anul 2022 a fost un an foarte bun, după ce am trecut cu bine de pandemie. Nu cred că s-a mai întâmplat așa ceva mai înainte: cu câteva săptămâni înainte de în­ceperea sezonului estival, toate biletele de odihnă erau vândute.

– Cum s-ar spune în teatru, spectaco­lul s-a jucat cu casele închise…

– Cam așa. Iar acesta a fost rezultatul faptului că în 2020-2021 noi nu ne-am suspendat activitatea. Mai mult decât atât. Am folosit toate instrumentele de promo­vare a bazei de odihnă. Chiar în luna mai am organizat un concurs pe rețelele de socializare, iar câștigătorii au obținut trei bilete de odihnă gratuite din partea noas­tră. În afară de aceasta, în urma licitațiilor organizate, cei mai mulți prestatori de servicii mizând pe banul public, s-a dove­dit că noi, „Perlele Nistrului”, deținem cea mai mare pondere în acest sens, de circa72 la sută în ceea ce privește volumul și calitatea serviciilor prestate. Este un in­diciu care ne onorează și care ne mobili­zează, ne motivează și pe viitor. Iar acest lucru nu poate trece neobservat în rându­rile părinților, ale beneficiarilor noștri. Este pentru prima oară când am obținut un ast­fel de succes în activitatea din ultimii 10-11 ani. Dacă vom continua în același ritm, probabil, nici nu vom mai avea nevoie de licitații pentru prestarea de servicii. Este adevărat că, în acest an, în afară de părinții care au cumpărat la liber bilete, am avut și niște buni parteneri, cum ar fi Consiliul Raional Taraclia, Fundația de Binefacere „Caritas-Moldova”, Fundația Soros Moldo­va și UNICEF.

– Care a fost aria geografică a bene­ficiarilor odihnei la tabăra „Perlele Nistrului” în acest an?

– Au venit să se odihnească la noi co­pii din toată R. Moldova, de la Naslavcea până la Giurgiulești. Cele trei organizații pomenite mai sus au finanțat odihna copi­ilor refugiați din Ucraina. Noi am câștigat un concurs național în context, condițiile noastre fiind excelente. De ați ști câte cu­vinte frumoase au fost spuse la adresa noastră de către mamele copiilor ucrai­neni, de către reprezentanții instituțiilor abilitate… Am organizat activități cultural-artistice pentru copiii ucraineni, care au început să învețe limba română, iar copi­ii de la noi îi salutau în ucraineană. De-ați fi văzut, cum ascultam cu toții, cu un nod în gât, cântece patriotice interpretate de copiii ucraineni… Am avut și copii ai conaționalilor noștri din diaspora. A fost ceva magnific în vara aceasta…

– Ne puteți spune care sunt relațiile dvs. cu conducerea CNSM în contex­tul situațiilor diverse de la instituțiile aflate în subordinea Confederației?

– Relațiile noastre sunt excelente, cole­giale. Nimeni nu ne tratează de sus, cum se întâmpla uneori anterior. M-a bucurat îndeosebi abordarea foarte pragmatică a noii conduceri. Aceasta a acceptat ca o bună parte din banii obținuți în urma activității să fie reinvestiți în renovarea piscinei, care este principala atractivita­te pentru copii. Președintele CNSM, Igor Zubcu, m-a înțeles și, din puținul pe care îl avem, vom face o reparație capitală și vom avea o bijuterie la primăvară. Din acești bani vom face reparații la blocurile A și C. Deja am procurat 600 de seturi de len­jerie de pat, boilere pentru asigurarea cu apă caldă, urmează să instalăm un sistem automatizat de alarmă împotriva incendi­ilor ș. a. Pragmatismul, profesionalismul și obiectivismul sunt cuvintele-cheie care caracterizează noua conducere a CNSM. Și nu ne vom supăra, ba chiar ne vom bucura dacă aceste caracterizări ni le vor da alții și nouă.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand