4 octombrie 2023
Chisinau
Social

Între timp, în Republica Moldova, numărul populației este în scădere

Loading
Social Între timp, în Republica Moldova, numărul populației este în scădere
Între timp, în Republica Moldova, numărul populației este în scădere
moldova.unfpa.org

A fost nevoie de aproximativ 12 ani pentru ca populația mondială să crească de la 7 la 8 miliarde de locu­itori. Se preconizează că următorul miliard va fi atins în aproximativ 14,5 ani, în anul  2037, ceea ce reflectă în­cetinirea creșterii populației la nivel global. Se estimează că populația lu­mii va atinge un vârf de aproximativ 10,4 miliarde de oameni în 2080 și va rămâne la acest nivel până în 2100.

Demografii estimează că, din acest an și până în 2050, populația globului va crește în special pe seama populației țărilor cu venituri mici și cu venituri me­dii inferioare. Pe de altă parte, populația țărilor cu venituri mari și cu venituri me­dii superioare va crește pe seama per­soanelor cu vârste de 65 de ani și peste.

Evenimentul a fost marcat și la Chișinău, printr-un flash-mob. La eve­niment au participat în jur de 200 de tineri, persoane vârstnice, mame și tați cu copii, femei însărcinate, cetățeni cu dizabilități și persoane refugiate. Participanții s-au reunit formând cifra 8 timp de câteva momente, apoi s-au mișcat lateral formând simbolul  mate­matic infinit, ceea ce înseamnă că trăim într-o lume cu posibilități infinite pentru fiecare om, care poate contribui indivi­dual la o societate prosperă.

„Chiar dacă resursele de pe Terra sunt limitate, împreună, fiind solidari unul cu celălalt, indiferent de vârstă, gen sau naționalitate, dacă gestionăm împreună eficient și non-discriminator, resursele ne vor ajunge la toți opt mi­liarde. Posibilități sunt infinite pe Terra”, a menționat una dintre participante la eveniment.

 

Avem nevoie de proiecte sociale pentru tineri

Pe de altă parte, în Republica Mol­dova, numărul populației este în des-creștere. Datele statistice arată că, la 1 ianuarie 2022, în țara noastră erau 2,6 milioane de oameni, în scăde­re cu peste 265 de mii sau cu 9,3%, în ultimii opt ani, ceea ce denotă o ten-dință clară de scădere a populației.

„Tinerii caută diferite oportunități, ca să se remarce cumva, în plan profesi­onal. Cineva are ambiții mari. Statul ar putea, desigur, să le ofere acestor tineri oportunități aici, în Moldova. Să lanseze cât mai multe proiecte sociale pentrutineri”, susține Marina Donțu, studentă la un colegiu din capitală.

Începând cu anul 2018, numărul dece­selor l-a depășit pe cel al nou-născuților, iar diferența a continuat să crească în următorii ani. Astfel, în 2021, decalajul a constituit peste 16 mii de persoane. Totodată, potrivit datelor Biroului Național de Statistică, pe parcursul anului trecut, au părăsit țara cu șapte mii de persoane mai multe decât au venit.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand