29 martie 2024
Chisinau
Social

Între promisiuni și realitate. Pensii valorizate și indexate, dar nu pentru toți pensionarii

Loading
Social Între promisiuni și realitate. Pensii valorizate și indexate, dar nu pentru toți pensionarii
Între promisiuni și realitate. Pensii valorizate și indexate, dar nu pentru toți pensionarii

pensionari

 

De la 1 aprilie anul curent, pensiile vor fi valorizate și indexate, susține Ministerul Muncii Protecției Sociale și Familiei (MMPSF). Realitatea însă este cu totul alta, prin această „valo­rizare” și indexare, guvernanții doar aruncă praf în ochii populației. Pen­sionarii nu vor resimți „grija” condu­cerii în ceea ce vor putea cumpăra cu această pensie: pâine, medicamente, de foc etc. Valorizarea va fi numai pentru 67,8 de mii de pensionari din totalul de 664 de mii de pensio­nari pentru limită de vârstă și diza­bilitate.

 

Potrivit MMPSF, de la 1 aprilie, pensi­ile vor fi indexate cu 6,8%, pornind de la creşterea prognozată anuală a indicelui prețurilor de consum pentru anul pre­cedent. Astfel, mărimea medie a pensiei pentru limită de vârstă se va majora cu 104,87 lei pentru 532.075 de beneficiari, pensiile de dizabilitate – cu 75,28 lei pentru 132.425 de beneficiari, iar pensia medie a participanților la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl se va acorda pen­tru 1842 de beneficiari, cu o majorare de 193,03 lei. Sursa citată mai precizează însă că noua formulă de calculare a pensiilor va asigura legătura dintre contribuțiile de asigurări sociale și mărimea pensiei. Prin urmare, pensiile stabilite de la 1 aprilie 2017 se vor majora, în medie, cu 45%.

De asemenea, potrivit ministerului, la 1 aprilie anul curent va începe valorizarea venitului asigurat pentru pensiile aflate în plată pentru circa 80 de mii de beneficiari. Aceasta este prima etapă și vizează pensi­ile stabilite în perioada anilor 2001-2008.

,,Valorizarea pensiilor se va efectua conform unui grafic stabilit de către Casa Națională de Asigurări Sociale. Următoa­rele etape sunt: 1 aprilie 2018 – 

se vor va­loriza pensiile stabilite în anii 2009–2011; 1 aprilie 2019 – se vor valoriza pensiile stabilite în anii 2012–2014; 1 aprilie 2020 – se vor valoriza pensiile stabilite în anii 2015 – 31.03.2017. Totodată, Regulamen­tul privind modalitatea de calculare a pen­siilor și modalitatea de confirmare a sta­giului de cotizare prevede: coeficienții de valorizare a venitului mediu lunar asigurat pentru perioada 01.01.1999 – 01.01.2017; coeficienții indexării pensiilor pentru pe­rioada 1999-2016; modalitatea de valori­zare a venitului mediu lunar asigurat pen­tru pensiile aflate în plată, precum și alte prevederi ce țin de calcularea pensiei și a stagiului de cotizare”, se precizează într-un comunicat de presă al ministerului.

Sindicaliștii nu sunt de acord în tota­litate cu noile modificări și nu o dată au tras semnale de alarma și au venit cu propunerile de rigoare, menite să elimi­ne prevederile care vin în contradicție cu alte legi și sunt discriminatorii. Mai mult, aceștia atenționează îndeosebi că noul mecanism de indexare a pensiilor diminu­ează drepturile constituționale ale benefi­ciarilor de pensii stabilite anterior.

Astfel, pentru menținerea puterii de cumpărare a pensiilor aflate în plată, mai cu seamă în condițiile în care se majorea­ză prețurile la produsele social importante și tarifele la resursele energetice, sindica­tele au insistat ca indexarea tuturor pen­siilor să fie efectuată de două ori pe an: la 1 aprilie și la 1 octombrie. Astfel, la 1 aprilie, pensiile să fie indexate la me­dia dintre creșterea anuală a indicelui prețurilor de consum și creșterea anuală a salariului mediu pe țară pentru anul precedent, determinate în modul sta­bilit de Guvern, iar la 1 octombrie – la creșterea indicilor prețurilor de consum pentru perioada ianuarie-iunie a anului în curs.

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
2
Comentează
  • Gheorghe
    05.04.2017

    Sunt membru de sindicat de foarte mulţi ani (un indiciu – mă interesează tematica pensiilor…). Nu am bani să mă ŞI abonez la Vocea Poporului. Voi mă lipsiţi de dreptul de a fi informat despre problemele care mă frământă.

    • vocea.md
      05.04.2017

      Mult stimate d-le Gheorghe. Cu tot respectul dar nimeni nu vă limiteaza! Surse unde aveți posibiliatea să vă informați despre problemele care vă frământă, sunt mai mult ca destule. Astăzi politica publicației este că cititorii ziarului au posibiliatea de a citi maerialul integral cei a publicatiei online partial. Si pe urmă 200 de lei pe un an (48 numere) pentru a fi informat nu e chiar asa de mult (fara încercarea de a calcula venitul DVS).

Citește și
slot thailand