Salariile femeilor sunt, în medie, cu 15 la sută mai mici în comparație cu cele încasate de bărbați. Decalajul apare, în mare parte, după ce femeile pleacă în concediul de îngrijire a copiilor, renunțând deseori la ambiția de a crește profesional.
Sindicatele cred că, indiferent de sex, toți angajații trebuie să aibă șanse egale, iar pentru asta este important ca și bărbații să-și asume o parte din treburile casnice. Mai mult, se dorește ca și patronii să conștientizeze că munca nu poate fi mai presus decât familia. Acestea ar fi valorile stipulate în Convenția Organizației Internaționale a Muncii (OIM) nr. 156 privind egalitatea de șanse și egalitatea de tratament pentru lucrători și lucrătoare cu responsabilități familiale, pe care trebuie să o ratifice și Republica Moldova în drumul ei spre Uniunea Europeană.
Promovarea ratificării Convenției a fost subiectul unei mese rotunde organizate recent de Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) în colaborare cu OIM. Evenimentul a reunit conducerea CNSM, reprezentanți ai OIM, președinți ai centrelor sindicale național-ramurale, ai Comisiei de Femei a CNSM, reprezentanți ai Confederației Naționale a Patronatului din Republica Moldova (CNPM), Oficiului Avocatului Poporului, Consiliului pentru Egalitate, UN Women Moldova.
Femeile preocupate mai mult de responsabilitățile familiale
Este cunoscut faptul că responsabilitățile familiale constituie unul dintre motivele inactivității în rândul femeilor. Conform datelor Biroul Național de Statistică (BNS), 53,8% dintre femei în vârstă de 25-54 de ani sunt inactive din cauza responsabilităților familiale de îngrijire a copiilor sau a altor membri ai familiei, care le revin. Concomitent, în anul 2023, circa 30 de mii de femei au desfășurat activitate salarială în condițiile timpului de muncă parțial, dintre care 58,5% au activat cu un program de muncă sub 20 de ore săptămânal.
De fapt, lipsa serviciilor de îngrijire a copiilor, mai cu seamă de vârstă fragedă sau lipsa acestora la prețuri accesibile, precum și oportunitățile scăzute de angajare în zonele rurale, sunt printre factorii principali care contribuie la inactivitatea sporită a femeilor, fapt pentru care femeile înregistrează și valori duble în rândul tinerilor NEET în comparație cu bărbații.
„Din acest motiv, considerăm că crearea unui mediu de lucru care să sprijine activ integrarea acestor persoane pe piața muncii este crucială. Implementarea unor politici și măsuri care să răspundă nevoilor lor este o soluție eficientă care poate contribui la reducerea inegalităților. Este cert că sindicatele nu pot rămâne indiferente față de provocările cu care se confruntă salariații cu responsabilități familiale și se pronunțăferm pentru ratificarea Convenției nr. 156. În cadrul ședinței Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective din 12 aprilie anul curent, am venit cu propunerea de examinare a posibilității ratificării Convenției respective și ne exprimăm recunoștința pentru susținerea OIM în acest sens, inclusiv prin elaborarea analizei de compatibilitate a cadrului legal național la prevederile Convenției și organizarea acestei mese rotunde, care întrunește partenerii sociali, experții OIM și alte părți implicate în promovarea reconcilierii vieții profesionale cu cea de familie”, a menționat în discursul său președintele CNSM, Igor Zubcu.
De fapt, a adăugat el, ratificarea Convenției OIM nr. 156 nu este un subiect nou pe agenda partenerilor sociali din Republica Moldova. Programul de țară privind munca decentă pentru anii 2016-2020 avea stabilită ca prioritate examinarea oportunității ratificării standardului dat. Pe parcursul anilor, Republica Moldova a avansat la capitolul implementării diferitelor opțiuni și mecanisme care să stimuleze revenirea și menținerea la locul de muncă pentru salariații cu responsabilități familiale.
„Integrarea pe piața muncii a salariaților cu responsabilități familiale reprezintă un obiectiv de importanță majoră, nu doar pentru acești angajați, dar și pentru întreaga societate. Iar crearea unui mediu favorabil pentru aceștia va conduce la edificarea unei societăți echitabile, unde fiecare persoană, indiferent de responsabilitățile familiale, să aibă oportunitatea de a contribui activ la dezvoltarea economică și a spori bună-starea familiei sale. Trebuie să discutăm nu doar despre provocările cu care se confruntă salariații cu responsabilități familiale, dar și să identificăm soluțiile pentru depășirea acestora și să ne unim eforturile astfel încât că contribuim nu doar la ratificarea, dar și la implementarea Convenției OIM nr. 156”, a conchis Igor Zubcu.
Echilibru între locul de muncă și familie
„Important e să pornim procesul de ratificare prin analiza de facto a situației din Republica Moldova, pentru a echilibra responsabilitățile familiale cu cele salariale și pentru ca aceste persoane să nu fie discriminate la locul de muncă și să fie promovate și avansate după merite. Responsabilitățile de familie, în special creșterea și îngrijirea copiilor, este unul dintre factorii care împiedică femeile să se implice pe piața forței de muncă. Conform datelor statistice, în țara noastră, în 2023, 131.300 de femei erau inactive din cauza muncii casnice sau a îngrijirii familiei, comparativ cu 6.100 de bărbați”, a remarcat, în cadrul discursului său, Nelea Rusu, coordonatoare națională de proiect la OIM.
Potrivit Mariei José Chamorro, specialistă OIM în formalizare și egalitate de gen, această convenție ar trebui să fie ratificată neapărat, pentru că ne-ar ajuta mai mult să împărțim mai echilibrat responsabilitățile familiale între bărbați și femei acasă.
„Este vorba și de politici prietenoase familiei (concediu în caz de boală a unei persoane dependente, concediu paternal, concediu de adopție, aranjamente privind progra-mul de lucru și locul de muncă, servicii și facilități de îngrijire a copiilor și de sprijin al familiei). De asemenea, ne-ar oferi și măsuri de securitate socială (beneficii pentru îngrijirea copiilor, recunoașterea perioadelor pentru îngrijirea copiilor sau a altor membri ai familiei, reduceri fiscale, beneficii pentru necesitățile familiei și indemnizații de șomaj), a spus Maria José Chamorro.
Totuși, pentru ratificarea convenției, țara noastră mai are de muncit la anumite capitole. „Evident că este nevoie de servicii comunitare și sociale pentru ca să ne asigurăm ca cei cu familii să poată exercita atribuțiile fără impedimente. Cred că este nevoie de creșe sau de servicii alternative”, a adăugat Svetlana Rusu, șefa Direcției politici publice și legislație din cadrul Oficiului Avocatul Poporului.
Până la momentul actual, Convenția nr. 156 a fost ratificată de 45 de state.
Importanța ratificării convenției
Convenția prevede eliminarea discriminării pe criterii de responsabilități familiale, astfel încât lucrătorii să își poată îndeplini obligațiile familiale fără a-și compromite cariera profesională. Printre principalele măsuri susținute de Convenție se numără: protecția împotriva concedierilor din cauza responsabilităților familiale, promovarea flexibilității programului de muncă, dar și asigurarea accesului la servicii de îngrijire.
Deși a făcut progrese semnificative în alinierea legislației sale la standardele inter-naționale în domeniul muncii, Republica Moldova nu a ratificat încă această convenție. Responsabilitățile familiale se referă la îngrijirea copiilor dependenți și a altor membri ai familiei: părinți, bunici, socri, frați, surori, alte rude, minori, persoane cu dizabilități ori incapabile să se întrețină singure din anumite motive.
În legislația națională deja se regăsesc numeroase prevederi incluse în Convenția nr. 156 și ratificarea acesteia nu ar necesita eforturi suplimentare.