Avem deja o experiență aparte în organizarea întâlnirilor pentru formare si schimb de bune practici cu colegii sindicaliști din România. Mă bucur enorm că, datorită prietenilor noștri sindicaliști din Piatra Neamț, în frunte cu Gabriel Ploscă, președinte de onoare al Sindicatului din Învățământ Neamț, am făcut cunoștință cu mulți oameni dintr-o bucată, printre care Ioana Petreuș, președinta Sindicatului Liber din Învățământ Maramureș, Ramona Mangu, președinta Sindicatului din Învățământ Judetul Ilfov și alții, cu care ne-am întâlnit recent la București.
Pe 5 aprilie curent, împreună cu 44 de cadre didactice, manageri, toți membri ai Centrului Sindical Ramural Teritorial Hâncești din domeniul Educației și Științei, am avut plăcerea de a participa la Seminarul Internațional și workshop-ul formativ cu genericul „Leadership și comunicare în educație – instrumente AI pentru optimizarea procesului educațional”, un eveniment remarcabil organizat de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ în colaborare cu Sindicatul Învățământ Județul Ilfov. Împreună cu noi a mers și Valentina Tonu, șefa Direcției Învățământ Hâncești, astfel demonstrând un model eficient de parteneriat și dialog social.
Întâlnirea, foarte emoționantă, dintre cei circa 30 de sindicaliști din județul Ilfov și noi, cei de peste Prut, a fost onorată de prezența lui Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, care ne-a vorbit despre provocările mișcării sindicale din România, dar și despre necesitatea fortificării eforturilor pentru obținerea unor rezultate în domeniul apărării drepturilor membrilor de sindicat.
Andrei Galbenu, reprezentantul Inspectoratului Școlar Județean Ilfov, a vorbit cu multă căldură despre necesitatea și utilitatea întâlnirilor cadrelor didactice de pe ambele maluri ale Prutului, în care se face schimb de bune practici.
Aducem mulțumiri aparte celor care au organizat instruirea: Alexandra Cornea, vicepreședinte al Comitetului Permanent pentru Egalitate de Șanse al ETUCE, director
al Departamentului pentru Relații Interna-ționale al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ din România, Ramona Mangu, președinta Sindicatului din Învățământ Ilfov, dar și formatoarelor Anușa Sorescu și Giulia Gheorghe, care au depus eforturi pentru a prezenta informații utile despre un subiect, pe cât de provocator și detestat de unii, pe atât de inevitabil, dar și eficient, cum este Inteligența Artificială, utilitatea căreia continuă să crească, generând inovații semnificative în toate domeniile vieții.
Impresiile participanților la eveniment
Valentina Tonu, șefa Direcției Învățământ Hâncești:
La început de aprilie, am însoțit grupul de lideri sindicali, directori din sistemul de învățământ al raionului Hâncești, la un eveniment de excepție, pe care ni l-au organizat colegii sindicaliști din județul Ilfov, în frunte cu distinsa doamnă Ramona Mangu. Oricare străin, de ar fi nimerit în anturajul cald și prietenos ce domnea acolo, într-o sală ce poartă alura arhitecturală a veacului trecut – sediul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, gazda căruia, Simion Hăncescu, președinte FSLI, era cu noi, putea lesne înțelege că pe participanți îi unesc valorile comune, că interpretează aceleași melodii, că rostesc cu duioșie cuvântul românesc. Prezența domnului inspector școlar Andrei Galbenu, de la Inspectoratul Școlar Ilfov, a demonstrat că sindicatul și managementul școlar merg mână-n mână, abordând constructiv aspectele importante din domeniu.
Tamara Macari, directoarea Liceului „Ștefan Holban” din Cărpineni:
Când se fac lucruri frumoase, inima se bucură, sufletul vibrează. Am reușit, în câteva ore, să ne schimbăm organic, metafizic, dintr-un spațiu în altul, care e la fel ca al nostru. Am reușit să dăruim căldură din căldura noastră. Am reușit să ne îmbogățim sufletește, primind căldură din căldura colegilor din România. Alese mulțumiri dnei Ramona Mangu și frumoasei echipe a Sindicatului din Învățământ Ilfov!
Viorica Rotaru, directoarea Liceului Teoretic din Lăpușna:
Seminarul a fost o oportunitate excelentă de a explora cum inteligența artificială poate transforma procesul educațional. Discuțiile și activitățile desfășurate au oferit participanților o mai bună înțelegere a modului în care instrumentele AI pot fi utilizate pentru optimizarea predării, personalizarea învățării și reducerea sarcinilor administrative.
Totodată, workshop-ul a subliniat im-portanța formării continue a profesorilor în domeniul tehnologiei, pentru a putea răspunde nevoilor actuale ale elevilor.
Ana CIMPOIEȘU, reprezentanta CNSM în raionul Hâncești