Sindicatele din țară pun mare preț pe instruirea membrilor. În anul trecut, au fost instruiți 13.610 lideri și activiști sindicali, dintre care 694 la nivel internațional, 6.015 la nivel național și național-ramural și 6.901 persoane la nivelul structurilor sindicale teritoriale. Iar în procesul de instruire au fost implicați 280 de formatori și experți sindicali din țară și de peste hotare. Aceste date statistice au fost făcute publice în cadrul ședinței Consiliului Educațional al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, care a avut loc pe 19 iunie.
„Procesul de formare în sindicate trebuie să fie într-o permanentă perfecționare. Omul neinformat este om neînarmat. Nu știe cum să-și apere drepturile. Acum, trecem printr-o perioadă în care lucrurile se schimbă foarte rapid și sindicaliștii trebuie să fie bine pregătiți. Noi am promovat inițiativa ca formatorii să fie salariați. Iar pentru a nu-și pierde calificarea, formatorii trebuie în permanență să fie antrenați în muncă”, a declarat Oleg Budza, președintele CNSM.
Făcând o analiză a tematicelor abordate în cadrul instruirilor, Lilia Franț, șefa Departamentului organizare, educație și informare de la CNSM, a menționat că s-a pus accent pe subiecte precum obiectivele de dezvoltare durabilă, sănătatea și securitatea muncii, politicele de salarizare și rolul sindicatelor, promovarea eficienței sistemelor de protecție socială, negocierea contractelor colective de muncă, recrutarea sindicală etc.
doar pentru utilizatorii înregistrați
Logare