Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în ajutorul cititorului nostru care caută răspunsuri la întrebări de ordin juridic. Continuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprinderi, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze. Linia fierbinte la tel.: 0 (22) 23 76 39 (luni şi joi de la 14.00-16.00).
Ion PREGUZA
expert
în Departamentul juridic al CNSM
Independente în activitatea lor
Salariații de la întreprinderea noastră au creat o organizație sindicală primară. Drept motiv pentru aceasta a servit calcularea incorectă a salariului, restanțele la plata acestuia de mai mult de patru luni, condițiile mizerabile de muncă etc. Urmează să decidem la ce sindicat de ramură vom adera, dar angajatorul spune că nu va permite acest lucru. Din câte ştiu, angajatorul nu are asemenea drepturi. Cum am putea să ne apărăm în acest caz?
Vasile Ciotul, Bălţi
Da, angajatorul nu are asemenea drepturi. Este bine de știut următoarele. Sindicatele în activitatea lor sunt independente. Or, independenţa activităţii sindicatelor constituie o garanţie juridică şi se stabileşte prin lege. Potrivit art. 5 din Legea sindicatelor, acestea sunt independente faţă de autorităţile publice de toate nivelurile, faţă de partidele politice, de asociaţiile obşteşti, patroni (angajatori) şi asociaţiile acestora, nu sunt supuse controlului lor şi nu li se subordonează. Mai mult decât atât, legislaţia interzice orice amestec de natură să limiteze drepturile sindicatelor sau să împiedice realizarea acestora.
Independenţa sindicatelor înseamnă că ele sunt egale în drepturi şi pot să colaboreze cu orice centru sindical, inclusiv cu organizaţii sindicale internaţionale.
Parteneriatul social în sfera muncii
Aș vrea să aflu ce înseamnă Consiliul Economic și dacă acesta face parte sau nu din structurile parteneriatului social?
Anatol Oțel, Chișinău
Consiliul Economic este un organ consultativ pe lângă prim-ministru, creat prin Hotărârea Guvernului Republicii Moldova nr. 631 din 22.08.2011. Acesta nu face parte din organele parteneriatului social. Consiliul Economic sau, mai bine spus, ședințele acestuia, sunt prezidate de premier. Misiunea acestuia este de a facilita dialogul între reprezentanţii comunităţii de afaceri şi formatorii de politici în vederea dezvoltării unui climat social-economic favorabil mediului și investiţiilor.
Pentru realizarea acestei misiuni, Consiliul exercită mai multe funcții, inclusiv: oferirea de expertiză Guvernului din partea mediului de afaceri în elaborarea politicilor publice din domeniile economic, bugetar-fiscal, al comerţului etc; monitorizarea şi evaluarea impactului implementării politicilor publice vizate etc.
Parteneriatul social în sfera muncii, potrivit art. 15 din Codul muncii, reprezintă un sistem de raporturi stabilite între salariaţi (reprezentanţii salariaţilor), angajatori (reprezentanţii angajatorilor) şi autorităţile publice respective în procesul determinării şi realizării drepturilor şi intereselor sociale şi economice ale părţilor.