25 iunie 2024
Chisinau
Social

Indemnizații într-o singură tranșă pentru tinerii specialiști din sănătate

Loading
Social Indemnizații într-o singură tranșă pentru tinerii specialiști din sănătate
Indemnizații într-o singură tranșă pentru tinerii specialiști din sănătate
freepik.com

Încă un pas spre a motiva tine­rii specialiști care absolvesc o instituție de învățământ medicală, să aleagă să profeseze în localitățile rurale. Indemnizația unică de 120 de mii de lei, pe care aceștia o primeau în trei tranșe, după an­gajare, din luna aprilie o vor pri­mi într-o singură tranșă. Guvernul a aprobat modificări la hotărârea cu privire la acordarea facilităților tinerilor specialiști cu studii medi­cale și farmaceutice.

După șase luni de activitate, medici­lor și farmaciștilor le va fi achitată inte­gral indemnizația de 120 de mii de lei, iar asistenților medicali, moașelor, asistenților farmaciști, tehnicienilor dentari, asistenților medicali în diagnostic de laborator – indemnizația de 96 de mii de lei.

În prezent, indemnizațiile transferate în trei rate egale, după expirarea primei luni de activitate și, ulterior, la finele fiecărui an de muncă, nu sunt motivante pentru tine­rii specialiști, deoarece de cele mai multe ori nu le acoperă cheltuielile de deplasare, cazare și alte necesități. În special, medicii preferă să activeze în spitalele din munici­piul Chișinău, în timp ce în instituțiile raio­nale, din sate sau comune se înregistrează un deficit de personal medical, afirmă auto­rii proiectului de lege.

 

O inițiativă potrivită, dar insuficientă

Sindicatele din sănătate susțin inițiativa Guvernului, dar spun că este deocamdată una insuficientă pentru a convinge tinerii medici să profeseze nu doar la țară, dar în general în Republica Moldova.

„Este o chestiune pozitivă, pentru că ti­nerii ar beneficia și ar avea în primul rând posibilitate mai mare să folosească banii imediat. Fie că e vorba să-și procure o casă, un apartament. Este un pas care trebuie salutat. Evident, acest lucru nu va schim­ba mult acele priorități pe care le avem pentru soluționarea problemei ce ține de plecarea cadrelor din sistem, chiar din țară. Pentru că nu doar acest lucru de stimulare ar stopa fenomenul. Trebuie să vorbim și de creșterea salariilor lucrătorilor medicali, de latura socială, acolo unde pleacă tine­rii ca să muncească. Este un complex de probleme care trebuie discutate în ansam­blu: ce s-ar putea face. Evident, aici este și aportul Ministerului Sănătății, pentru că s-a lansat inițiativa către Guvern. Sperăm pe viitor să reușim și mai mult pentru lu­crătorii medicali, îndeosebi pentru cei ti­neri, ca ei să rămână aici, să lucreze în țară, dar să nu plece peste hotare. Să nu-și facă studiile în Republica Moldova și ulterior să fie așteptați cu brațele deschise în alte țări, pentru că sunt instruiți foarte bine și sunt acceptați acolo”, a menționat președintele Federației Sindicale „Sănătatea”, Aurel Popovici.

 

Deficit acut de medici

În anul 2022, în instituțiile medicale pu­blice din Republica Moldova a fost înregis­trată o insuficiență de aproximativ 1000 de specialiști. Îmbătrânirea cadrelor medicale și migrația sunt factorii care influențează acest deficit. Medicii tineri migrează către țările vecine, în care au salarii mai mari și condiții mai bune de lucru. Cea mai mare necesitate se atestă în spitalele raionale. Sistemul me­dical duce lipsă în primul rând de medici de familie, anesteziologi și radiologi-imagiști. Pentru a suplini acest deficit, autoritățile din sănătate elaborează diverse măsuri de în­curajare a tinerilor specialiști să activeze în domeniu, însă acestea, deocamdată, par a fi insuficiente.

Conform bazei de date a Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Mun­că (ANOFM) la data de 14.03.2023 erau în evidență 401 locuri de muncă vacante, care pot fi accesate de specialiștii în sănătate și asistența socială. Cei mai mulți, 108 la nu­măr, se caută medici specialiști, urmați de asistente medicale, peste 60 de locuri va­cante, apoi urmând specialiști în medicina generală și medici de familie.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand