Ion PREGUZA
expert
în Departamentul juridic al CNSM
Indemnizația pentru concediul medical vs. concedierea
Am fost angajată pe o perioadă nedeterminată. Vreau să aflu dacă am dreptul la indemnizația pentru concediul medical care a continuat și după concediere?
Eleonora Florea, Cahul
Concedierea salariatului în unele cazuri, de exemplu, în cele indicate în alin. (2) al art. 86 din Codul muncii, nu se admite. Plata indemnizației pentru concediul medical care continuă după concedierea salariatului depinde de motivul concedierii.
Și anume. În cazul persoanei angajate pe o perioadă nedeterminată, dreptul la indemnizație pentru concediul medical început până la data concedierii, dar care continuă și după concediere, se menține după concediere, dacă calitatea de asigurat este pierdută din motive ce nu i se pot imputa angajatului (art.86 alin. (1) lit.b), c), d), f), x) și y) din Codul muncii), fapt confirmat în temeiul ordinului angajatorului.
Aceste cazuri constituie următoarele motive de concediere: lichidarea unității; reducerea numărului sau a statelor de personal; constatarea faptului că salariatul nu corespunde funcției deținute sau muncii prestate din cauza stării de sănătate; schimbarea proprietarului unității (în privința conducătorului unității, a adjuncților săi, a contabilului-șef); refuzul salariatului de a fi transferat la o altă muncă, din motive de sănătate, sau în altă localitate, în legătură cu mutarea unității.
Sindicatele, promotor al convențiilor OIM
Guvernul Republicii Moldova anual prezintă Organizației Internaționale a Muncii anumite rapoarte cu privire la aplicarea convențiilor ratificate de țara noastră. Vreau să aflu care este rolul sindicatelor în elaborarea acestor rapoarte?
Constantin Martânenco, Chișinău
Condițiile de elaborare a rapoartelor Guvernului țării cu privire la aplicarea convențiilor ratificate sunt determinate de Organizația Internațională a Muncii (OIM). Rolul principal al sindicatelor, în acest sens, este de a participa în cadrul mecanismului de supraveghere, care prevede că rapoartele transmise de Guvern urmează a fi aduse la cunoștința sindicatelor. De regulă, la examinarea acestor rapoarte, sindicatele atrag atenția asupra discrepanțelor sau aspectelor nepotrivite ce țin de aplicarea Convențiilor și expediază comentariile lor Comitetului de experți de la OIM privind aplicarea convențiilor și recomandărilor. Comitetul atrage deseori atenția guvernelor asupra rolului important al sindicatelor în partea ce ține de aplicarea Convențiilor. Observațiile sindicatelor, în acest sens, sunt examinate de Comitet cu constatări și propuneri concrete către autoritățile de resort în vederea asigurării implementării și respectării Convențiilor ratificate.