Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în ajutorul cititorului nostru care caută răspunsuri la întrebări de ordin juridic. Continuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprinderi, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze. Linia fierbinte la tel.: 0 (22) 23 76 39 (luni şi joi de la 14.00-16.00).
Ion PREGUZA
expert
în Departamentul juridic al CNSM
Indemnizaţia de eliberare din serviciu plătită pensionarilor
Au dreptul sau nu la plata indemnizației de eliberare din serviciu pentru a treia lună după concediere salariații pensionați care sunt disponibilizaţi pe motivul reducerii numărului sau a statelor de personal?
Grigore Gălușcă, Chișinău
Pentru a treia lună, plata indemnizaţiei de eliberare din serviciu egală cu cuantumul salariului mediu lunar, se plătește doar cu condiția că persoana concediată, indiferent de vârstă, adică pensionară sau nepensionară, nu a fost plasată în câmpul muncii. Or, drept urmare a modificării art.186 alin. (1), lit.c) din Codul muncii, prin Legea nr.188 din 21.09.2017, salariații pensionari beneficiază de indemnizaţia de eliberare din serviciu.
Emiterea ordinelor de reducere a funcțiilor
Am fost concediat pe motivul reducerii funcției, dar ordin nu a fost emis. Mi s-a adus la cunoștință doar ordinul cu privire la aprobarea noilor state de personal. Vreau să ştiu dacă sunt în drept să consider că funcția nu a fost redusă și, prin urmare, concedierea mea este nefondată.
Vladimir Popov, Chișinău
Potrivit art. 88 din Codul muncii, angajatorul, înainte de a emite ordinul de concediere pe motivul reducerii numărului sau a statelor de personal, este obligat să emită un ordin, motivat din punct de vedere juridic sau economic, cu privire la reducerea numărului sau a statelor de personal. Adică, preavizarea dumneavoastră despre concediere în legătură cu reducerea funcției deținute, urma să fie întemeiată, motivată sau precedată de emiterea ordinului prin care s-a redus funcția deținută, dar nu pe ordinul cu privire la aprobarea noilor state de personal. Potrivit explicațiilor (pct.18, lit. c) din Hotărârea Plenului Curții Supreme de Justiție nr. 9 din 22.12.2014 „..desfacerea contractului individual de muncă pe motivul reducerii numărului sau a statelor de personal este valabilă în următoarele condiții: – reducerea numărului sau a statelor de personal să aibă loc real. Acest fapt urmează a fi confirmat prin ordinul cu privire la reducerea numărului de personal … Urmează a fi reținut că noile state de personal urmează a fi aprobate până la începerea evenimentelor ce țin de reducerea numărului de personal”.