Deşi le-au dat sindicaliştilor asigurări că vor desfăşura negocieri colective pentru a realiza drepturile legale ale salariaţilor, reprezentanţii Întreprinderii de Stat „Fabrica de sticlă din Chişinău” nu s-au aşezat încă la masa de tratative.
Astfel, potrivit lui Mihai Doboş, preşedintele uneia dintre organizaţiile sindicale de la această unitate, administraţia întreprinderii nu a dat curs cererii de a fi iniţiate negocieri. În acelaşi timp, conform unei dispoziţii date de vicepremierul Octavian Calmîc, până în martie urma să fie stabilit mecanismul prin care salariaţilor să le fie achitată post-factum indemnizaţia de şomaj tehnic pentru perioada de staţionare a întreprinderii.
În condiţiile în care între angajator şi preşedintele organizaţiei sindicale al cărei preşedinte este Mihai Doboş s-a ajuns la o situaţie tensionată, reprezentanţii Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova au adresat un demers vicepremierului Octavian Calmîc, ministru al Economiei. În textul documentului se spune că unul dintre aspectele situaţiei create constă în necunoaşterea sau nerecunoaşterea de către angajator a unor particularităţi specifice ale activităţii sindicale, precum şi ale dialogului social.
În context, reprezentanţii CNSM relevă faptul că, în 2016, prin amendarea Legii sindicatelor, au fost stabilite noi condiţii de obţinere a statutului de persoană juridică de către organizaţiile sindicale primare. Astfel, pentru aceasta, organizaţiile respective urmează să se înregistreze la Ministerul Justiţiei în termen de o lună de la adoptarea statutului.
Noile condiţii de dobândire a statutului juridic se răsfrâng însă doar asupra
organizaţiilor sindicale noi, iar legea nu are efect retroactiv. Altfel spus, organizaţiile constituite până la modificarea legii nu sunt obligate să se înregistreze la Ministerul Justiţiei.
Nerecunoaşterea acestui fapt de către administratorul ÎS „Fabrica de sticlă din Chişinău” duce la încălcarea drepturilor şi a garanţiilor activităţii sindicale, statuate de legislaţia în vigoare, inclusiv de Convenţia privind libertatea asocierii şi apărarea dreptului la organizaţie a Organizaţiei Internaţionale a Muncii. De menţionat că normele dreptului internaţional nu recunosc înregistrarea sindicatelor ca o condiţie obligatorie pentru activitatea acestora, se mai spune în demers.
În temeiul celor menţionate, reprezentanţii CNSM îi solicită vicepremierului Octavian Calmîc să intervină în vederea ameliorării situaţiei, precum şi a asigurării respectării drepturilor şi garanţiilor legale ale activităţii organizaţiei sindicale primare, al cărei preşedinte este Mihai Doboş. Soluţionarea acestei probleme ar exclude necesitatea unei adresări din partea CNSM către OIM, având drept obiectiv încălcarea de către Guvernul Republicii Moldova a Convenţiei sus-menţionate a OIM.
De menţionat că la ÎS „Fabrica de sticlă din Chişinău” a fost creată recent încă o organizaţie sindicală primară, care a fost înregistrată la Ministerul Justiţiei. În legătură cu aceasta, administraţia întreprinderii contestă legalitatea celeilalte structuri sindicale.
În opinia sindicaliştilor, existenţa mai multor organizaţii sindicale pe lângă aceeaşi unitate nu este o problemă, atât timp cât acestea nu sunt folosite de angajator în detrimentul drepturilor salariaţilor.