22 mai 2024
Chisinau
Social

În țară va funcționa o rețea națională de îngrijire paliativă

Loading
Social În țară va funcționa o rețea națională de îngrijire paliativă
În țară va funcționa o rețea națională de îngrijire paliativă
medicaestetica.ro

O rază de speranță și mângâie­re pentru persoane grav bolnave, deocamdată doar în trei raioane din Republica Moldova. În raioa­nele Orhei, Soroca și Ocnița va funcționa o rețea națională de în­grijire paliativă, care va oferi servi­cii profesionale de asistență medi­co–socială de îngrijire la domiciliu pentru pacienții grav bolnavi. Pro­iectul a fost lansat de către Hospi­ces of Hope Moldova, în parteneri­at cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS).

 

Ajutor financiar pentru spitalizare

Astfel, cu suportul Hospices of Hope Moldova, echipele vor primi ajutor finan­ciar lunar pentru salarizare, medicamente, transport, consumabile, ajutor umanitar sub formă de pungi pentru stomă, instru­iri generale în domeniul îngrijirii paliative. Totodată, până în luna august urmează să fie formate alte două echipe mobile de în­grijiri paliative, care de asemenea vor be­neficia de tot suportul menționat mai sus.

Potrivit secretarului de stat, Rodica Scu­telnic, ministerul de resort are ca prioritate asigurarea pacienților cu servicii medica­le de calitate și accesibile. În acest sens, statul asigură pacienților cu boli incurabile acces la servicii de îngrijire paliativă în spi­tale, iar pentru asigurarea calității, medicii și asistentele medicale beneficiază de in­struiri. Printre primii care au beneficiat de instruire au fost echipele mobile de la Or­hei, care au și ajuns deja în casele bolnavi­lor. Cel mai important ajutor, spun medicii, este consilierea psihologică.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand