28 martie 2024
Chisinau
Social

În Republica Moldova vor fi instituite fonduri de pensii facultative

Loading
Social În Republica Moldova vor fi instituite fonduri de pensii facultative
În Republica Moldova vor fi instituite fonduri de pensii facultative
Vocea poporului

În țara noastră vor fi instituite fonduri de pensii facultative. Un astfel de proiect de lege a fost votat, recent, în lectu­ră finală, de deputați. Astfel, documentul stabilește cadrul legal privind constituirea și funcționarea fondurilor de pensii facultative pe baza eco­nomiilor capitalizate individu­ale, cerințele pentru organiza­rea, licențierea și activitățile desfășurate de administratori, normele privind depozitarii fondurilor de pensii faculta­tive, precum și competențele de supraveghere a acestor entități.

Spre deosebire de „pensiile private obligatorii”, sistemul pen­siilor facultative nu limitează par­ticiparea persoanelor în funcție de vârstă sau mărimea contribuției. Sistemul facultativ de fonduri se va forma pe baza contribuțiilor voluntare ale salariaților sau an­gajatorilor. Fiecare participant poate decide fondul de pensii la care poate contribui, precum și mărimea contribuției, încheind în acest sens un act individual de aderare la fond sau, în cazul creă­rii unui fond ocupațional, angaja­torul propune propriilor salariați un plan de pensii facultative, achitând contribuțiile.

Documentul prevede că con-tribuția poate fi divizată între salariat și angajator, potrivit pre­vederilor stabilite prin contractul colectiv de muncă sau, în lipsa acestuia, pe baza unui proces-verbal încheiat cu reprezentanții salariaților, ori negociată în mod individual.

„Astfel, pentru angajatori, pen­sia facultativă poate reprezenta un instrument eficient de mo­tivare a salariaților și de mana­gement al resurselor umane”, se menționează în nota informativă la proiectul de lege.

 

Aderarea este benevolă

Totodată, potrivit sursei, ad­ministrarea activelor fondurilor de pensii facultative va putea fi efectuată de o societate de pensii sau de către o entitate reglemen­tată de sectorul financiar ori de către sucursalele persoanelor juri­dice autorizate pentru activitățile de administrare a fondurilor de pensii din alte state, înființate în Republica Moldova, cu condiția obținerii licenței conform preve­derilor proiectului de lege.

Potrivit normei legale, ade­rarea la un fond de pensii este o opțiune individuală, iar toți participanții la fondurile de pen­sii facultative au dreptul de a alege un fond de pensii, plătind contribuții în baza contribuțiilor individuale de pensie. Dreptul la o pensie suplimentară poa­te fi exercitat dacă participantul fondului a împlinit vârsta de 60 de ani, a plătit minimum 60 de contribuții lunare, iar activul său personal este echivalent sau egal cu suma necesară pentru a primi pensia suplimentară minimă.

De asemenea, documentul descrie procedura de creare și dizolvare a unui fond de pensii, definește posibilitatea contopi­rii mai multor fonduri, prevede cerințe pentru capitalul social, investiții, audit și raportare.

Proiectul de lege mai conține cerințe prudențiale pentru fondul de pensii și normele de supra­veghere și intervenție ale Comi­siei Naționale a Pieței Financiare (CNPF) pentru a proteja interese­le participanților la fondurile de pensii. Noua lege va substitui Le­gea cu privire la fondurile nesta­tale de pensii, adoptată în 1999, care, potrivit aprecierilor, nu este funcțională.

Acest proiect nu a fost consul­tat cu reprezentanții CNSM. Sin­dicatele însă își exprimă speranța că legea va fi una funcțională și nu va deveni literă moartă, ca în cazul pensiilor private.

Proiectul de Lege privind fondurile de pensii facultative a fost elaborat de către Comi­sia Națională a Pieței Financiare (CNPF) ca o măsură de dezvoltare a investitorilor instituționali și de a transpune prevederile Directi­velor Uniunii Europene.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand