Nouă din zece persoane susțin că drepturile omului nu sunt respectate în Republica Moldova. Totodată, circa 36,8% din cei intervievați consideră că situația nu s-a schimbat și doar 18,2% văd îmbunătățiri la acest capitol. Acestea sunt datele unui sondaj prezentat de Oficiul Avocatului Poporului, realizat în toamna anului trecut.
Potrivit rezultatelor sondajului, dreptul la sănătate, la educație și la protecția socială au fost considerate de respondenți cele importante. Cu toate acestea, aceleași drepturi au fost percepute ca fiind printre cele mai puțin respectate, alături de dreptul la un proces echitabil.
Dreptul la un trai decent și protecție socială a fost evaluat prin prisma raportării mărimii salariilor și a plăților sociale la costul vieții. Iar din răspunsurile respondenților se poate deduce că dreptul la un trai decent și protecție socială este unul din dreptu-rile cele mai puțin asigurate. Totodată, s-a înregistrat o îmbunătățire a situației cu referire la toate categoriile de venituri.
Astfel, de exemplu, ponderea respondenților care au menționat că protecția populației este asigurată în mică sau foarte mică măsură, s-a diminuat în raport cu datele studiului din anul 2018. În același timp, situația s-a înrăutățit față de anul 2020, o consecință de neevitat a crizelor energetice și inflației din anii 2021-2023.
Sondajul mai arată că moldovenii nu se simt protejați împotriva unor riscuri de tortură și tratamentelor inumane. Potrivit studiului, doar 47,9% din cei intervievați au menționat că se simt în siguranță într-o oarecare măsură, în timp ce 30,4% au precizat că nu se simt deloc în siguranță. Problema a fost evidențiată și de Avocatul Poporului Ceslav Panico, potrivit căruia cifrele sunt îngrijorătoare.
„Văd o problemă că persoanele respondente au spus că se simt mai puțin protejați împotriva unor riscuri de tortură, având doar 14% din respondenți care au spus că s-ar simți în siguranță. Atâtea intervenții au fost pe domeniul acesta, totuși, persistă o teamă de a nu fi supus torturii sau relelor tratamente”, a menționat Ceslav Panico.
Datele din sondaj mai arată că persoanele cu venituri mici sunt cele cărora cel mai des le este încălcat dreptul la un proces de judecată echitabil, acestea fiind urmate de persoanele în etate și de persoanele cu dizabilități. La polul opus se situează persoanele refugiate și copiii.
„Avem de lucru pe domeniul minorități-lor, aici mă refer la minoritățile etnice și minoritățile religioase, dar și la altele în acest domeniu”, a adăugat ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros.
Deși înregistrăm progrese față de anii precedenți la capitolul respectarea dreptului la servicii de sănătate, mai avem de lucru. Potrivit sondajului, persoanelor aflate în detenție le este încălcat cel mai des acest drept. Studiul mai arată că cel mai bine ne poziționăm la capitolul respectarea drepturilor copiilor.
„La nivel de percepție, drepturile copilului sunt cele mai respectate drepturi în Republica Moldova, dar trebuie să luăm în calcul că rata de sărăcie absolută a copiilor este una alarmantă și această sărăcie împiedică realizarea întregului potențial al copilului. Sunt date statistice care arată obiectiv că drepturile copilului în RM încă sunt la un nivel insuficient de respectare”, menționează Avocatul Poporului pentru Drepturile Copilului, Vasile Coroi.
Studiul „Percepția asupra drepturilor omului în Republica Moldova” a fost realizat de Centrul de studii sociale și Marketing CBS-Research, în perioada 26 septembrie – 12 octombrie 2023, pe un eșantion de 1652 de persoane, la solicitarea Oficiului Avocatului Poporului, cu suportul financiar al Consiliului Europei și UNICEF Moldova.