– Dle Igor Zubcu, în această pagină de ziar am publicat o informație de la întrunirea conducerii CNSM cu reprezentanții sindicali în teritoriu la care ați participat și dvs. Ce reprezintă această verigă pentru sindicate?
– Am vrut să ne întâlnim fizic cu fiecare dintre ei, dar, având în vedere trendul negativ în regiune la capitolul Covid-19, inclusiv în Republica Moldova, și pericolul pe care îl prezintă acest virus pentru sănătatea tuturor, ne-am propus ca această masă rotundă să fie în regim online. În primul rând, vreau să le mulțumesc reprezentanților CNSM în teritoriu pentru susținere. Sunt o verigă puternică pentru mișcarea sindicală. Ne-a interesat să auzim propunerile, problemele cu care se confruntă membrii de sindicat în teritoriu. Prioritatea nr. 1 pe care o avem în față e organizarea Congresului IV al CNSM. Este evenimentul la care trebuie să venim cu noi abordări din punct de vedere al strategiei mișcării sindicale de mai departe. Deoarece la nivel mondial, regional și la nivel de țară, perioada pandemică a schimbat cursul normal al vieții și noi trebuie să venim cu abordări noi referitor la construirea unei noi lumi, a unei noi mișcări sindicale după pandemie. Regulile pe piața muncii se vor schimba, iar noi, în calitate de reprezentanți ai lucrătorilor, suntem obligați să fim vigilenți ca nicidecum să nu admitem diminuarea drepturilor în domeniul muncii, mai ales diminuarea drepturilor sindicale.
– Ați informat publicul despre acțiunile pe care ați reușit să le întreprindeți în susținerea membrilor de sindicat. După părerea noastră, ați avut un program destul de încărcat, cu multe realizări… Care sunt cele mai importante?
– Vreau să încep cu ziua de 5 decembrie, când am organizat oconferință de presă, urmată de o acțiune sindicală în fața Parlamentului în scopul susținerii dreptului lucrătorilor din sectorul bugetar la premiul anual. Am avut întâlniri, împreună cu președinții federațiilor care reprezintă salariații din sectorul bugetar, cu președinții și membrii a două comisii parlamentare. Cunoașteți că am reușit să apărăm acest drept al bugetarilor la premiul unic anual. Am mai avut întâlniri, împreună cu dl Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM, cu reprezentanții patronatelor, re-ușind să trasăm un șir de priorități comune pentru ambele structuri, CNSM și Confederația Națională a Patronatului. Una dintre ele a fost negocierea cuantumului minim garantat în sectorul real.
Totodată, am avut o întâlnire cu ministrul Muncii și Protecției Sociale, dl Marcel Spatari. Am discutat chestiuni ce țin de aspectele social-economice, drepturile și garanțiile de muncă ale lucrătorilor, inclusiv poziția comună asupra cuantumului minim garantat în sectorul real. De asemenea, împreună cu patronatele și cu reprezentanții Guvernului am avut o întâlnire în cadrul biroului executiv al Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective, unde am stabilit întruniri ritmice și în conformitate cu prevederile legale în cadrul Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective, ca, în sfârșit, ședințele acestei comisii să fie în conformitate cu prevederile legale, adică să ne întrunim cel puțin o dată în lună.
Am găsit un numitor comun cu partenerii sociali ca să fie stabilit, de la 1 februarie 2022, cuantumul minim garantat în sectorul real la nivelul de 3500 de lei, ceea ce reprezintă o creștere de peste 19%.
– Da, dar până la urmă Parlamentul adoptă legi și acte normative care sunt obligatorii pentru toată lumea…
– Desigur. În context, am avut o întâlnire cu președintele Parlamentului, dl Igor Grosu. În cadrul acestui dialog am abordat mai multe chestiuni, cea mai importantă fiind cea despre neadmiterea creșterii presiunii asupra salariilor și a veniturilor lucrătorilor în legătură cu creșterea prețurilor la resursele energetice. Dumnealui ne-a dat asigurări că va fi minimalizat impactul creșterii prețurilor asupra lucrătorilor membri de sindicat. Am avut o discuție foarte sinceră referitor la consolidarea dialogului social. Am solicitat o întrunire bilaterală a conducerii Comitetului Confederal al CNSM cu conducerea Parlamentului. Am discutat și problema că este nevoie ca salariul minim în Republica Moldova să crească astfel încât să constituie 50-60% din salariul mediu. Acest lucru este susținut inclusiv de ministrul Muncii și Protecției Sociale. Ne propunem să obținem o creștere eșalonată a salariului minim ca în cinci ani să ajungem la cota de cel puțin 50%.
Am accentuat îndeosebi că este nevoie să consolidăm dialogul și cu Guvernul Republicii Moldova ca pe viitor să semnăm câteva convenții colective între partenerii sociali la nivel național, deoarece este stringent să fie stabilite sporuri pentru muncă în condiții nocive. Avem pe masa de discuții posibilitatea de semnare a unui proiect, a unei convenții colective de nivel național cu privire la evidența globală a timpului de muncă. Totodată, ne propunem să semnăm o convenție la nivel național între Guvern, Patronate și Sindicate cu privire la dezvoltarea parteneriatului social.
Acestea sunt doar o parte din acțiunile pe care le-am realizat, împreună cu echipa de conducere a CNSM, în perioada recentă.