19 aprilie 2024
Chisinau
Social

Guvernul şi-a angajat răspunderea pentru câteva proiecte de lege importante

Loading
Social Guvernul şi-a angajat răspunderea pentru câteva proiecte de lege importante
Guvernul şi-a angajat răspunderea pentru câteva proiecte de lege importante
sedinta-guvernului

Foto: gov.md

Cabinetul de Miniştri a votat, recent, un şir de decizii privind angajarea răspunde­rii politice asupra proiectelor de lege care vizează politica bugetară, fiscală şi vamală, bugetul de stat, cel al asigură­rilor sociale de stat, precum şi fondurile de asigurare obli­gatorie de asistenţă medicală pentru 2015.

 

Prim-ministrul Chiril Gaburici a argumentat necesitatea de a fi lua­te deciziile respective prin faptul că a fost tergiversată elaborarea pro­iectelor în cauză, iar țara are nevoie de acţiuni ferme pentru asigurarea stabilităţii.

Premierul a adăugat că, în situ­aţia în care ţara noastră dispune, în prezent, de un guvern minoritar, o adoptare în regim de urgență a documentelor respective în Parla­ment nu este posibilă. Acest proces ar fi putut dura săptămâni şi chiar luni, pe când, în mod normal, pro­iectele cu pricina trebuiau exami­nate cu mai bine de jumătate de an în urmă.

Potrivit premierului, respon­sabilitatea pe care și-a asumat-o Cabinetul de Miniștri, în această săptămână, a fost dictată şi de ne­cesitatea de a continua negocierile cu partenerii de dezvoltare ai ţă­rii. Astfel, Guvernul a aprobat şi o serie de amendamente care ar trebui să constituie „simplificări și îmbunătățiri pentru cetățeni și me­diul de afaceri”, conform Biroului de comunicare şi relaţii cu mass-media al Guvernului.

Premierul a accentuat că aceas­tă angajare de răspundere este o necesitate stringentă pentru țara noastră și, de aceea, reprezentanţii Executivului mizează pe înțelegere şi susţinere din partea deputaților.

Chiril Gaburici a mai concreti­zat că majorările de salarii și pensii planificate pentru acest an dispun de acoperire bugetară integrală. În acelaşi timp, au fost prevăzute îmbunătățiri în ceea ce priveşte administrarea și reducerea cotelor taxei pe valoarea adăugată şi majo­rarea scutirii personale de la achi­tarea impozitelor pe venit pentru persoanele fizice. Mai mult, costul poliței de asigurare medicală indi­viduală pentru 2015 a fost aprobat la nivelul anului trecut – de 4056 de lei. Guvernul a remis Parlamen­tului, în aceeaşi zi, deciziile pe care şi le-a asumat miercuri.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand